Sve više glasova u EU za obaveznu vakcinaciju, bez vakcine – ni u prodavnicu?

Svet 02. dec. 202119:2530 komentara
Podeli:
Kovid propusnice
Izvor: printscreen

Sve je više glasova u EU koji traže obaveznu vakcinaciju protiv kovida 19. Nemačka je već danas pooštrila mere za nevakcinisane građane, i najavila odluku da će vakcinacija biti obavezna od februara.

Savezna i pokrajinske vlade u Nemačkoj dogovorile su se o strožim epidemiološkim merama.

Povezane vesti

U prodavnicama, kao i na kulturnim i zabavnim događajima, pristup će imati samo vakcinisani, ili oni koji su se oporavili od infekcije“, rekla je danas kancelarka Angela Merkel.

„O obaveznim vakcinacijama će se raspravljati i glasati Bundestagu. Ako budu odobrene u parlamentu, te mere bi mogle da stupe na snagu u februara. 2022“, kaže Merkel.

Ako se usvoje te mere, nevakcinisani neće moći ni u prodavnice. Dakle u Nemačkoj se planira lokdaun za nevakcinisane. To podržava i Olaf Šolc koji za par dana preuzima funkciju kancelara. Ali građani su sumnjičavi.

„Lično, verujem da je to preterano. Nema sumnje da je ovo posebna situacija, ali ne mislim da je situacija toliko van kontrole da bi to opravdalo ukidanje osnovnih građanskih prava“, kaže građanin.

„Ja bih to nazvala silovanjem. Mislim da je ovo otišlo predaleko jer ne treba zaboraviti da i u vlasti ima razumnih ljudi“, navodi jedna građanka.

Izvor: N1/agencije/Rojters

Predsednica Evropske komisije juče je prvi put najavila mogućnost uvođenja obavezne vakcinacije protiv kovida-19.

Evropska komisija nema ovlašćenja da nametne državama članicama uvođenje obaveznog vakcinisanja, ali može da ga preporuči.

„Jedna trećina evropskog stanovništva nije vakcinisana: to je 150 milijuna ljudi. To je puno. Ne može se vakcinisati svako, na primer, vrlo mala deca ili osobe s posebnim zdravstvenim stanjem, ali velika većina bi mogla I zato mislim da je razumljivo i primereno sada voditi ovu raspravu o obaveznoj vakcinaciji u Evropskoj uniji“, ističe Ursula fon der Lajen.

Grčka je prva u Evropi uvela obaveznu vakcinaciju, ali samo za građane starije od 60 godina. U Grčkoj je danas otkriven i prvi slučaj novog soja koronavirusa.

„Bilo je samo pitanje vremena kada će prvi slučaj biti otkriven. Što se tiče prenosivosti, za sada ne znamo detalje i prerano je donositi zaključke“, rekao je dr Teoklis Zautis, Direktor Zavoda za javno zdravlje Grčke.

U strahu od petog talasa, sve više država u Evropi razmatra pooštravanje mera ili uvođenje obavezne vakcinacije.

Komentari

Vaš komentar