Švajcarci na referendumu izglasali zabranu pokrivanja lica u javnosti

Svet 07. mar. 202110:00 > 19:4155 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Arnd Wiegmann

Švajcarci su danas tesnom većinom glasali za zabranu nošenja burke, odnosno prikrivanja lica, što jedni smatraju signalom protiv radikalnog islama dok drugi ocenjuju tu incijativu seksističkom i ksenofobičnom.

Za tekst, koji je predložila populistička stranka UDC, glasalo je 51,21 odsto građana, saopštila je vlada rezultate glasanje.

U tekstu se ne pominje eksplicitno burka, već nošenje vela koji prikriva lica.

Švajcarska se tako pridružila Francuskoj, Austriji, Bugarskoj, Belgiji i Danskoj koje su uvele slične mere.

Od sada će u Švajcarskoj biti zabranjeno u javnosti potpuno prikrivanje lica, a to se odnosi i na demonstrante koji nose kape koje prekrivaju lice osim očiju. Izuzetak će biti u bogomoljama.

Sličan zakon u dva kantona

Dva od 26 kantona u Švajcarskoj, Tićino i Sveti Galen, već imaju slične zakone koji predviđaju novčane kazne za prestupnike. Slične zakone imaju i zemlje kao što su Belgija i Francuska.

Među onima koji podržavaju zakon su nacionalistiška Švajcarska narodna partija, najjača u parlamentu, koja je podržala ranije zakone kao što je zabrana izgradnje novih minareta izglasanog 2009.

Ovog puta koalicija levičarskih partija koje se protive predlogu postavila je oznake po zemlji sa porukom „Apsurdno. Nepotrebno. Ismlamofobno“

 

Komentari

Vaš komentar