Suspenzija Trampa na Tviteru: Poštovanje pravila ili udar na slobodu govora

Svet 10. jan. 202119:3154 komentara
Podeli:

Nalog Donalda Trampa na Tviteru trajno je suspendovan posle upada njegovih pristalica u zgradu Kongresa. Iz kompanije Tviter su objasnili da je razlog za ukidanje naloga „rizik od daljeg podsticanja na nasilje“, a da je odluka doneta nakon „pažljivog razmatranja poslednjih tvitova sa naloga @realDonaldTrump". Nije Trampov nalog jedini koji je obrisan. Brišu se i objave, a neki iz protesta sami odlaze sa društvenih mreža. Kako će, međutim, sve to uticati na slobodu govora?

Trampov Tviter nalog je prvobitno zaključan na 12 sati u sredu, pošto je ljude koji su upali Kongres nazvao „patriotama“. U neredima je poginulo četvoro civila i jedan policajac. Tviter je tada upozorio da bi Trampov nalog mogao biti „trajno“ suspendovan ukoliko opet prekrši pravila ove društvene mreže.

Kada je nalog posle 12 sati odblokiran, Tramp, koji je na toj mreži imao 88 miliona pratilaca, napisao je dva tvita, koja su podigla dodatnu buru.

U prvom je napisao: „75 miliona sjajnih američkih patriota koji su glasali za mene i Ameriku na prvom mestu, imaće svoj glas još dugo u budućnosti. Niko ih neće nipodaštavati, ni na koji način!!!“.

U Tviteru kažu da ovaj tvit „ukazuje da predsednik Tramp nije spreman na mirnu predaju vlasti“.

U drugom tvitu predsednik je napisao: „Za sve one koji se pitaju, neću biti na inauguraciji 20. januara“.

Čelnici Tvitera su objasnili da su „mnoge pristalice to doživele kao potvrdu da izbori nisu bili legitimni“.

Oba tvita predstavljaju „kršenje politike o glorifikaciji nasilja“, objasnili su u toj kompaniji.

Kada je ukinut njegov lični nalog, Tramp je tvitovao sa zvaničnog naloga predsednika Amerike i najavio „mogućnost stvaranje sopstvene platforme“ i protesta protiv Tvitera, ali tvitovi su obrisani čim su postavljeni.

Iz Fejsbuka su u četvrtak saopštili da trajno suspenduju Trampa, isto je uradila i platforma Tvič, kao i Snepčet.

Licemerna odluka, gde je Tviter bio ranije

Aleksandar Kocić
Izvor : Izvor: N1

Profesor novinarstva na univerzitetu Napier u Edinburgu i urednik podkasta Radio Karantin, Aleksandar Kocić, ocenjuje da zabrane Trampovih naloga ne utiču na slobodu govora, već je reč o odlukama sa političko-poslovnim pozadinama.

„Nemam ja sumnji da je Tramp prekršio interna pravila Tvitera, jer ono što je tvitovao jeste poziv na nasilje, ali mi se čini i da je to licemerna odluka, doneta 15 dana pre kraja njegovog mandata, jer je Tramp i ranije, i pre nego što je postao predsednik, i kad je postao predsednik, pozivao na rasnu mržnju, pozivao na nasilje, pa društvene mreže nisu ništa preduzimale“, podseća Kocić.

Đukanović se iz protesta povukao sa Tvitera

vladimir đukanović
Izvor : Izvor: N1

U Srbiji, blizak stranački saradnik predsednika Vučića, Vladimir Đukanović, iako je nekoliko dana ranije, upravo na Tviteru pozdravljao odluku Bačke eparhije da se novinarima televizije N1 zabrani ulaz u portu crvke, burno je reagovao kada je čuo za zabranu Trampovog Tviter naloga.

Đukanović je poslednjih dana i sam brisao sopstvene tvitove u raspravama sa novinarima aktivnim na mrežama. Na kraju, prelomio je i po treći put ugasio Tviter nalog i to u živom programu.

„Ja ću, ako možete da zumirate, da deaktiviram svoj nalog, odlazim sa Tvitera, ne želim da učestvujem u tako nečemu, i pozivam ljude da pređu na Parler, imate mrežu gde možete nešto da kažete“, poručio je tom prilikom Đukanović.

Parler je društvena mreža na koju su ‘izbegle’ mnoge pristalice američkog predsednika Donalda Trampa nakon što su im suspendovani profili na ostalim društvenim mrežama. Zato što, kako navode, „podstiču na nasilje“ Gugl je iz svojih onlajn prodavnica izbacio mrežu Parler. Epl je zapretio da će je takođe izbaciti iz svog App Storea ako ona ubrzo ne izmeni svoje politike o ublažavanju sadržaja.

Komentari

Vaš komentar