Sukobi u Tripoliju posle ulaska rivalske vlade sa istoka u grad

Svet 17. maj. 202209:18
Podeli:
Izvor: Mahmud Turkia/AFP (arhiva)

Sukobi su izbili danas u Tripoliju, posle objave libijske vlade koju je izabrao parlament na istoku i koju podržava komandant Kalifa Haftar da je ušla u glavni grad, gde je sedište rivalske vlade.

Pres služba vlade sa istoka zemlje navela je u saopštenju da je u Tripoli stigao premijer Fathi Bašaga, u pratnji nekoliko ministara, da tamo počne rad.

Vlada, čije sedište je u Tripoliju, nije odmah reagovala na tu objavu.

Sukobi oružanih grupa izbili su u Tripoliju ubrzo posle ulaska Bašagine vlade, javio je novinar Frans presa.

U februaru je Parlament, čije sedište je na istoku, izabrao bivšeg ministra unutrašnjih poslova Fathija Bašagu za novog premijera. To telo podržava moćni komandant Kalifa Haftar, čije snage su pokušale da zauzmu glavni grad 2019. godine.

Ali Bašaga do sada nije uspeo da izbaci vladu koja ima sedište u Tripoliju i koju vodi poslovni čovek Abdelhamid Dbeibah. Dbeibah odbija da ode i više puta je rekao da će predati vlast samo izabranoj vladi.

Vlada Abdelhamida Dbeibaha formirana je početkom 2020. u političkom procesu pod okriljem UN, a glavna misija joj je bila organizovanje parlamentarnih i predsedničkih izbora, koji je trebalo da budu održani u decembru prošle godine, ali su odloženi na neodređeno vreme.

Dbehovi politički rivali smatraju da je njegov mandat završen tim odlaganjem izbora.

Poljuljana podelama između konkurentskih institucija na istoku i zapadu, Libija već jednu deceniju ima muke da izađe iz političkog haosa i sukoba koji su usledili posle svrgavanja režima Muamera Gadafija 2011. godine.

Proizvodnja nafte, glavni izvor prihoda za zemlju, ponovo je talac političkih podela, sa talasom prinudnih zatvaranja naftnih postrojenja.

Komentari

Vaš komentar