Sudski postupak protiv 52 čuvara zbog prebijanja zatvorenika u Italiji

Svet 01. jul. 202108:178 komentara
Podeli:
Izvor: Kale Wilk/The Times via AP

Snimak na kojem italijanski zatvorski čuvari tuku zatvorenike palicama i šakama nakon prošlogodišnjih protesta u vezi s pandemijom koronavirusa zgrozile su Italiju, ali i razbesnio ministrarku pravde te zemlje.

Premlaćivanje se dogodilo 6. aprila 2020. u zatvoru „Santa Maria Capua Vetere“, severno od Napulja, a snimak videonadzora objavio je u sredu dnevni list Domani.

Snimak je izazvao osudu iz dela političke klase, ali i izraze podrške čuvarima.

Ministarka pravosuđa Marta Kartabia rekla je da je time „povređeno dostojanstvo zatvorenika ali i odore koju svaki zaposleni zatvora, muškarac i žena, treba da nose s ponosom“ te je zatražila temeljnu analizu događaja.

Državno tužilaštvo je prošle pokrenulo istragu nakon podnošenja tužbi zbog nasilja zatvorskih čuvara dan nakon protesta koji je podstakla informacija o pozitivnom slučaju kovida-19 među zatvorenicima.

Pedeset dva zaposlena zatvora uhapšena su ove nedelje ili su obaveštena o pokretanju sudskog postupka protiv njih pod sumnjom za mučenje, nasilje i zloupotrebu ovlašćenja. Istragom je obuhvaćeno više od 110 ljudi.

Na video snimku koji traje nešto više od šest minuta a napravljen je od snimaka nadzornih kamera postavljenih u hodnicima i na stepeništu ustanove, mogu se videti desetine čuvara među kojima mnogi imaju kacige i štitove, kako nemilosrdno tuku zatvorenike.

Ovi se pokušavaju zaštititi preskačući kordon čuvara koji ih nogama i palicama tuku po glavi. Neki pužu i vidi se da trpe bol.

Zatvorenik u invalidskim kolicima je dobio udarac u leđa a najmanje trojicu muškaraca čuvari tuku dok leže na tlu.

Iz SMS poruka koje su razmenjivali čuvari vidi se da je akcija u kojoj je učestvovalo više od 280 pripadnika zatvorske policije bila planirana i zamišljena kao odmazda.

Komentari

Vaš komentar