Sudija u Montani: Neustavni republikanski zakoni o ograničavanju biračkih prava

Svet 03. okt 202221:15
Izvor: Shutterstock

Sudija u Montani ukinuo je tri zakona o ograničavanju glasačkih prava koje su usvojili većinski republikanci, ocenivši da su oni suprotni Ustavu te američke savezne države i da nema dokaza o izbornoj krađi širokih razmera koja je bila inspiracija za ove propise.

Zakonima donetim 2021. godine bilo je onemogućeno registrovanje glasača na dan izbora, pooštreni su uslovi za identifikaciju glasača i ograničena je mogućnost da glasove na terenu skupljaju treća lica.

Primena zakona privremeno je zaustavljena u aprilu po tužbi američkih starosedelaca, što je kasnije podržao Ustavni sud Montane. Tužbe su podneli i pripadnici Demokratske stranke.

Indijanska plemena su obrazložila tužbu tvrdnjom da će pooštrena pravila o identifikaciji studenata i skupljanju glasova otežati ostvarivanje glasačkih prava u zabačenih rezervatima, gde ljudi žive daleko od glasačkih mesta, u velikom siromaštvu i drugim problemima.

Državna sekretarka Montane Kristi Džejkobsen, zadužena za nadzor izbornog procesa u ovoj državi, zatražila je donošenje oštrijih glasačkih propisa u sklopu sličnih nastojanja republikanaca širom SAD, inspirisanih tvrdnjama bivšeg predsednika Donalda Trampa da su predsednički izbori iz 2020. godine na kojima je on izgubio – pokradeni.

U današnjoj odluci, sudija Majkl Mozes naveo je da tokom letošnjeg suđenja republikanski sponzori tri zakona nisu izneli nikakve dokaze da je na prethodnim izborima bilo krađe. Na suđenju su svedočili eksperti i izborni zvaničnici iz svih krajeva Montane.

„Izborna krađa u Montani je krajnje retka pojava“, napisao je Mozes u presudi koja ima 200 strana, uz ocenu da u osporenim zakonima ima „značajnih pokazatelja“ diskriminatorske namere prema starosedelačkim plemenima.

Mozes je takođe ocenio da su propisi o identifikaciji studenata usvojeni „da iz političke koristi smanje izlaznost među mladim ljudima“.

Čak su i svedoci koje je predložila državna sekretarka Džejkobsen na suđenju rekli da u Montani nije bilo problema sa izbornim procesom.

Portparolka ove političarke iz redova republikanaca odbila je danas da kaže da li će se Džejkobsonova žaliti na odluku sudije, ali je rekla da ona „neće odustati od borbe“ za bezbedniji i pristupačniji izborni proces u Montani.

S obzirom da su izbori u Americi za nešto više od mesec dana, neizvesno je da li će sudije Vrhovnog suda Montane moći do tada da donesu odluku po eventualnoj žalbi republikanaca.

Detaljna revizija koju je sproveo prethodni državni sekretar, republikanac, nije otkrila nikakve probleme u izbornom procesu 2020. godine, navodi se u sudskim spisima koji su priloženi na suđenju.

Za četriri decenije samo je jedan čovek osuđen zbog pokušaja izborne krađe u Montani.

Komentari

Vaš komentar