Sudanske snage uhapsile više od 100 demonstranata, mahom nastavnika

Svet 07. nov. 202120:141 komentar
Podeli:
Izvor: REUTERS/Mohamed Nureldin/File Photo

Sudanske bezbednosne snage suzavcem su rasterale demonstrante i uhapsile više od 100 osoba u Kartumu, u okviru najnovijeg obračuna sa prodemokratskim pokretom koji ne pristaje na vojnu vlast.

Nastavnici i drugi prosvetni radnici protestovali su ispred zgrade resornog ministarstva u Kartumu, zbog državnog udara kojim je vojska preuzela vlast 25. oktobra.

Povezane vesti

Bezbednosne snage su koristile suzavac i uhapsile najmanje 113 osoba, mahom nastavnika, a manjih protesta je bilo i u drugim delovima grada.

Vojska je izvela državni udar posle višenedeljnog rasta tenzija između njenih čelnika i civilnih lidera, izazvanih neslaganjem oko kursa i brzine tranzicije ka demokratiji.

Puč preti da ugrozi tranziciju Sudana ka demokratiji, započetu 2019, nakon zbacivanja dugogodišnjeg autokratskog lidera Omara Al-Bašira, nakon narodne pobune.

Udruženje koje je predvodilo pobunu protiv Al-Bašira pozvalo je na dvodnevni generalni štrajk širom zemlje i obećalo nastavak protesta do obnove civilne vlade.

Danas je bio prvi dan štrajka, zbog čega je u Kartumu radilo svega nekoliko prodavnica.

Napori posrednika da doprinesu smirivanju situcije za sada nisu urodili plodom.

Posrednici, među kojima je izaslanik UN u Sudanu, i dalje rade na ublažavanju stavova obe strane, vojnih vlasti i svrgnutih civilnih lidera.

Smenjeni premijer Abdala Hamdok, koji je u kućnom pritvoru, i pojedini ministri koji su na slobodi nastavljaju da se zalažu za povratak na stanje pre 25. oktobra, ali vojska želi novu vladu koja bi bila spremnija da očuva njene političke i ekonomske interese, ocenjuju stručnjaci.

Komentari

Vaš komentar