Sudanci četvrti dan na ulicama, protestuju protiv vojnih vlasti

Svet 03. jul 202215:222 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Stringer

Stotine Sudanaca demonstriralo je uzastopno četvrti dan u Kartumu i njegovim predgrađima protiv vojnih vlasti.

U četvrtak je u glavnom gradu Sudana bio najkrivaviji dan od početka godine kada je stradalo devet demonstranata koji su tražili povratak civila na vlast. Demonstracije se održavaju više od osam meseci od vojnog puča koji je uveo zemlju u nasilje i pogoršao ekonomsku krizu.

Puč koji je 25. oktobra 2021. izveo šef vojske general Abdel Fatah al Burhan brutalno je okončao krhku podelu vlasti izmedju civila i vojske uspostavljenu posle svrgavanja diktatora Omara el Bešira 2019. Njega je svrgla vojska pod pritiskom narodne pobune.

Danas su u Kartumu vozila Snaga za brzo delovanje, moćne paravojne grupe, opkolila generalštab vojske kao i više ulica u centru glavnog grada, javljaju izveštači agencije Frans pres.

U petak i subotu demonstrati su rastureni suzavcem.

Brutalno suzbijanje demonstracija u četvrtak osudila je medjunarodna zajednica, a visoka komesarka UN za ljudska prava Mišel Bašele je u petak tražila nezavisnu istragu.

Od kada je izveden puč snage bezbednosti ubile su 114 demonstranata, i ranile hiljade, prema navodima UN. UN navode da snage bezbednosti redovno koriste bojevu municiju u suzbijanju protesta.

UN i Afrička unija pokrenuli su 8. juna dijalog da pokušaju da okončaju politički ćorsokak u Sudanu ali inicijativu su bojkotovali glavne civilne grupe.

Komentari

Vaš komentar