Sud u Strazburu traži od Moskve da suspenduje odluku o raspuštanju NVO Memorijal

Svet 29. dec 202118:242 komentara
Izvor: Reuters/Evgenia Novozhenina

Evropski sud za ljudska prava zatražio je od Moskve da "suspenduje" odluku o raspuštanju Memorijala, glavne organizacije za odbranu osnovnih ljudskih prava u Rusiji, saznaje se u sudu.

Sud, kome se po principu hitnosti obratio Memorijal, pozvao je rusku vladu da suspenduje tu odluku na onoliko vremena koliko bude potrebno da taj Sud razmotri žalbu nevladine organizacije.

„Sud je odlučio da ukaže ruskoj vladi da u interesu strana i dobrog odvijanja procedure pokrenute pred njim, treba suspendovati sprovođenje odluka o raspuštanju organizacije koja je podnela žalbu“, naveo je sud čije sedište je u Strazburu.

Centar za ljudska prava i njegova matična kuća Memorijal obratili su se Evropskom sudu za ljudska prava, pozivajući se na član 39 njegovih propisa. Prema tom članu, dozvoljeno je Sudu da naloži privremene mere zemljama članicama Saveta Evrope, među kojima je i Rusija, kada su tražioci izloženi „realnom riziku od nepopravljive štete“.

Ruski sud je naložio raspuštanje i Centra za ljudska prava, dan pošto je doneo odluku o raspuštanju nevladine organizacije Memorijal, što su odluke koje su izazvale kritike u inostranstvu.

Raspuštanje ruske nevladine organizacije Memorijal, stuba borbe protiv represije u savremenoj Rusiji, predstavlja „poražavajuću vest za civilno društvo“, ocenila je generalna sekretarka Saveta Evrope Marija Pejčinović Burić.

Nevladina organizacija Memorijal osnovana je 1989. a ruske vlasti su je 2016. svrstale na spisak „stranih agenata“. Ta odrednica, koja podseća na sličnu odrednicu „neprijatelj naroda“ iz sovjetske ere, uopšteno se odnosi na organizacije ili osobe koje se „finansiraju iz inostranstva“ i vode „političke aktivnosti“.

Komentari

Vaš komentar