Sud suočio udovicu i ruskog vojnika: Njoj ga žao, on traži oproštaj

Svet 19. maj. 202214:01 > 15:2144 komentara
Podeli:

U Kijevu je nastavljeno suđenje Vadimu Šišimarinu (21), prvom ruskom vojniku optuženom da je počinio ratni zločin u Ukrajini. On je u sudnici suočen sa udovicom muškarca čije ubistvo je priznao.

Katerina Šelipova je tokom svog svedočenja pred sudom upitala 21-godišnjeg ruskog vojnika šta je osećao kada je ubio njenog supruga Oleksandra i da li se kaje za svoj zločin. Šišimarin je odgovorio da je on priznao krivicu i zatražio da mu se oprosti.

„Ali razumem da nećete moći da mi oprostite“, dodao je.

Pročitajte još:

Međutim, to nije bio kraj pitanja koja je udovica imala da postavi. Nju je zanimalo zašto su Rusi uopšte došli u Ukrajinu.

"Molim te, reci mi zašto ste došli ovde? Da nas zaštitite? Od koga da nas zaštitite? Da li ste me zaštitili od mog muža kojeg ste ubili", nizala je pitanja Šelipova, aludirajući na opravdanje Vladimira Putina za napad na Ukrajinu. Vojnik na njih nije imao odgovore.

Katerina Šelipova je novinarki BBC-ja ispričala da joj je žao mladog Rusa, ali da ne može da mu oprosti.

Ona je ispričala da je čula pucnje koji su ubili njenog supruga, a kroz kapiju je videla Šišimarina kako drži oružje. Nešto kasnije pronašla je supruga mrtvog na ulici.

Vadim Šišimarin je priznao da je počinio zločin, navodeći da nije želeo da ispali smrtonosni hitac već da je poslušao naredbe drugih vojnika. Potom je usledila i pretnja ukoliko odbije da izvrši naređenje.

Sve o događajima u Ukrajini čitajte u našem BLOGU ili na stranici Rat u Ukrajini.

Komentari

Vaš komentar