Sud naredio da se novinar Ahmet Altan pusti na slobodu

Svet 14. apr. 202121:281 komentar
Podeli:
Izvor: BULENT KILIC/AFP

Visoki turski sud naredio je oslobađanje čuvenog novinara i pisca Ahmeta Altana čije zatvaranje u vezi sa neuspelim pokušajem puča 2016. godine redovno kritikuju organizacije za odbranu ljudskih prava.

Turski Kasacioni sud poništio je presudu Altanu na više od 10 godina zatvora „zbog pomaganja terorističkoj organizaciji“, izrečenu 2019. godine i naredio njegovo oslobadjanje, prenela je državna novinska agencija Anadolija.

Evropski sud za ljudska prava (ECHR) u utorak je najoštrije osudio Tursku zbog pritvaranja tog novinara.

Altan (71) je u februaru 2018. godine osuđen na doživotni zatvor zbog „pokušaja rušenja ustavnog poretka“ ali je Kasacioni sud ukinuo tu presudu, podsetio je ECHR.

Na ponovljenom suđenju Altan je u novembru 2019. osuđen na deset i po godina zatvora zbog veza sa „terorističkom grupom“.

Tursko pravosuđe ga tereti za povezanost sa pokretom islamskog sveštenika Fetulaha Gulena koga Ankara optužuje da stoji iza pokušaja puča 2016. godine što Gulen negira.

Altan, koji je osnovao opozicioni list Taraf, proslavio se izvan Turske knjigom o životu u zatvoru. Cenjeni intelektualac ​​u Turskoj, Altan je uvek negirao umešanost u pokušaj puča, odbacujući optužbe kao „groteskne“.

Komentari

Vaš komentar