Striktna pravila za proteste u Luksemburgu, ko napusti rutu – prekršio zakon

Svet 08. dec. 202112:286 komentara
Podeli:
Izvor: PHIL NOBLE /POOL/AFP

Vlada Luksemburga uvešće striktna pravila za održavanje protesta u gradu Luksemburgu, nakon incidenata do kojih je došlo u subotu, tokom poslednjeg protesta održanog protiv anti-kovid mera.

Obraćajući se poslanicima u parlamentu, premijer Gzavije Betel najavio je da će ove nedelje biti utvrđeni ruta i perimetar budućih protesta, kako bi se sprečili budući incidenti, ali i akcioni plan protiv „polarizacije i radikalizacije“ društva.

Betel je apleovao na građane da poštuju najavljena pravila, jer će svako ko napusti unapred utvrđenu rutu prekršiti zakon. On je najavio i da će policija legitimisati sve učesnike protesta i proveravati njihov identitet.

„Prošle subote smo videli scene koje ne možemo i nećemo da prihvatimo“, rekao je premijer Luksemburga u desetominutnom obraćanju poslanicima, dodajući da će „svi nelegalni postupci biti kažnjeni“.

On istakao da je potpuno neprihvatljivo agresivno ponašanje demonstranata.

„Skrnavljenje spomenika oslobodilačkim ratovima ili spomenika žrtvama holokausta, neredi u gradu, upad i krađe na Božićnom marketu, napadi na obične građane koji se osećaju nesigurno u sopstvenoj zemlji, ometanje novinara u njihovom radu – sve to je potpuno neprihvatljivo u očima Vlade“, poručio je Betel, najavljujući nove mere.

On je naglasio da ne želi sve ljude da stavlja u isti koš i dodao da su nasilni demonstranti „apsolutna manjina“.

Svima koji se protive vladinoj anti-kovid politici, Betel je poručio:

„Ne dozvolite da se ljutite i ne učestvujete u protestima koji podstiču mržnju i nasilje“, poručio je Betel protivnicima anti-kovid mera, koji su najavili čak tri protesta za naredni vikend.

Prema zvaničnim podacima, oko 2.000 ljudi protestovalo je u subotu protiv mera koje je Vlada Luskemburga uvela kao odgovor na pandemiju koronavirusa. Tokom protesta došlo je do više incidenata na nekoliko lokacija u gradu i sukoba dela demonstranata sa policijom. Takođe, deo demonstranata protestovao je ispred kuće u kojoj živi premijer Betel, oštetivši tom prilikom jedan automobil ispred kuće premijera, dok je porodica minstarke za porodičnu politiku i integraciju Korin Kahen evakuisana iz predostrožnosti, ispred čije kuće je održan sličan protest prošle nedelje.

Komentari

Vaš komentar