Štrajk zaposlenih u Amazonu u Italiji

Svet 22. mar 202111:521 komentar
Amazon, Italija, štrajk
Izvor: REUTERS/Remo Casilli

Oko 9.500 zaposlenih u Amazonu u Italiji pozvano je na štrajk, uz zahtev za pobošljanjem uslova rada usred pandemije koronavirusa.

Smanjenje opterećenja na poslu, poštovanje zdravstvenih normi u doba pandemije, plaćanje „kovid odštete“, povećanje plata, sve su to zahtevi sindikata Cgil, Cisl i Uil.

„Zaposleni su iscrpljeni“, vozači Amazona „dostavljaju 180 do 200 paketa dnevno“, navode u zajedničkom saopštenju italijanski sindikati.

Amazonovi kupci pozvani su da podrže zaposlene koji štrajkuju tako što će danas odustati od kupovine, navodi se u apelu udruženja potrošača.

„Kako je moguće da kompanija najbogatijeg čoveka na svetu ne poštuje čak ni osnovna prava?“, upitao je Nikola Fratojani, nacionalni sekretar levičarske stranke Sinistra Italijana koja podržava štrajk.

Prodaja preko interneta je povećana nakon zatvaranja prodavnica usled pandemije koronavirusa.

Amazon je prvi put premašio 100 milijardi dolara prometa u kvartalu, a dobit mu se udvostručila u četvrtom kvartalu 2020. na 7,2 milijarde dolara.

Grupa je najavila za jesen otvaranje novog distributivnog centra na severu Italije, sa 900 radnih mesta čime će broj zaposlenih u Italiji dostići 10.400.

Amazon je samo u Italiji zaposlio 2.600 ljudi tokom 2020. godine. Kompanija navodi da je od dolaska u Italiju pre deset godina uložila više od 5,8 milijardi evra.

Komentari

Vaš komentar