Stoltenberg: Ubeđen sam da će NATO naći način da odgovori na turske zebnje

Svet 23. maj 202220:402 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Johanna Geron/Pool

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg kazao je za BBC da je ubeđen da će severnoatlantska alijansa naći način da odgovori na turske zebnje povodom predaje aplikacije za članstvo u NATO Švedske i Finske.

Prošle sedmice su ove dve skandinavske zemlje predale svoje zahteve, što je korak koji je uzrokovan ruskom invazijom na Ukrajinu.

Povezane vesti

Međutim, tome se protivi Turska, čiji lider Redžep Tajip Erdogan je poručio da Stokholm i Helsinki ne treba ni da se trude da šalju svoje delegacije kako bi ubedile Ankaru.

Naime, Turci optužuju te skandinavske zemlje, naročito Švedsku, da je dom terorista PKK i FETO, koje 38 zemalja, uključujući članice NATO i EU, smatraju terorističkim organizacijama.

„Švedski zvaničnici na ministarskom nivou ugošćavaju pripadnike terorističke organizacije protiv koje se borimo i podržavaju njihove aktivnosti u zemlji“, naveli su danas iz Direkcije za komunikacije Turske.

U saopštenju se dodaje da je „za 2023. godinu Švedska je saopštila da je za ovu organizaciju odvojila podršku u vrednosti od 276 miliona dolara“.

Takođe, Stoltenberg je na pitanje da li je Vladimir Putin ratni zločinac kazao da je na Međunarodnom krivičnom sudu da to odluči, odnosno da li je ruski predsednik ratni zločinac ili arhitekta genocida.

Više o ratu u Ukrajini pratite u našem BLOGU i na stranici RAT U UKRAJINI.

Komentari

Vaš komentar