Stoltenberg: Svi odgovorni za nasilje u Kongresu treba da snose odgovornost

Svet 14. jan. 202121:323 komentara
Podeli:
Jens Stoltenberg
Izvor: Foto: ANGELOS TZORTZINIS / AFP

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da svi odgovorni za nasilje u Kongresu SAD u kojem je poginulo pet osoba treba da snose odgovornost i izrazio uverenje da su američke institucije sposobne da izađu na kraj s tim izazovom.

„Demokratija uvek mora da prevlada nad nasiljem i ja sam uveren da će se demokratske institucije SAD izboriti sa ovim izazovom“, rekao je Stoltenberg novinarima u Briselu.

Stoltenberg je kazao da je nasilje u Vašingtonu 6. januara „apsolutno neprihvatljivo i šokantno“ i da ishod predsedničkih izbora u SAD „mora da bude poštovan“.

„Moramo da osiguramo potpuno poštovanje naših demokratskih vrednosti“, dodao je bivši premijer Norveške.

Pristalice odlazećeg američkog predsednika Donalda Trampa upale su 6. januara u Kongres SAD i držale ga četiri sata pod okupacijom, tokom posebnog zasedanja na kojem je kasnije te noći potvrđena pobeda kandidata demokrata Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima. Tokom nasilja u Kongresu poginulo je pet osoba.

Donji dom Kongresa juče je izglasao opoziv Trampa, koga je prethodno optužio da je podsticao pristalice na pobunu 6. januara. Neposredno uoči upada u Kongres, Tramp je usijao atmosferu na protestu u Vašingtonu, ponavljanjem neosnovanih tvrdnji da je pokraden na predsedničkim izborima 3. novembra i pozivanjem pristalica da se „đavolski bore“ protiv izbornih rezultata.

SAD su ubedljivo najveća i najuticajnija članica NATO, ali je Tramp u prethodne četiri godine mnoge saveznike zbunjivao, kritikujući ih zbog nedovoljnog izdvajanja za odbranu ili preduzimajući jednostrane akcije kao što je povlačenje američkih vojnika iz Avganistana i Sirije.

Stoltenberg danas nije pomenuo Trampa, ali je naveo da se „raduje mirnom prenosu vlasti (u SAD) i saradnji“ sa njegovim naslednikom Bajdenom.

Naveo je da je Bajden „snažno posvećen transatlantskoj saradnji“ i da „snažno podržava ideju daljeg jačanja saradnje Severne Amerike i Evrope“.

Komentari

Vaš komentar