Stoltenberg pozvao Rusiju da dozvoli inspekciju nuklearne elektrane Zaporožje

Svet 18. avg 202209:0312 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Alexander Ermochenko

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je Rusiju da dozvoli inspektorima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) posetu ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje, u vreme sve veće zabrinutosti za sigurnost tog postrojenja usled ruske invazije na Ukrajinu.

Pročitajte još

On je novinarima u Briselu u sredu takođe rekao da Rusija treba odmah da povuče sve svoje trupe iz elektrane, koju je ruska vojska zauzela u martu.

Zauzimanje elektrane od strane Rusije „predstavlja ozbiljnu pretnju sigurnosti i sigurnosti ovog objekta i povećava rizik od nuklearne nesreće ili incidenta“, rekao je Stoltenberg.

Kako podseća Radio Slobodna Evropa, Kijev tvrdi da ruske trupe najveću nuklearnu elektranu u Evropi koriste kao vojnu bazu, uključujući i za skladištenje opasnog oružja, kao i da vrši granatiranja na tom području.

Rusija ne poriče da je njena vojska u elektrani, ali osporava tvrdnje da je granatirala to područje. Umesto toga, Moskva krivi ukrajinske snage za ispaljivanje artiljerijskih granata na tom području, što zvaničnici u Kijevu negiraju.

Komentari

Vaš komentar