Stoltenberg: Pomoć za Ukrajinu, podrška drugim zemljama koje Rusija ugrožava

Svet 29. jun 202220:231 komentar
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP Photo/Bernat Armangue

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da je Alijansa odlučila da pripremi sveobuhvatni paket pomoći za Ukrajinu, kao i da pruži podršku drugim partnerima koje Rusija ugrožava, kao što su Bosna i Hercegovina, Gruzija i Moldavija.

Izazovi današnjice su suviše veliki da bi se neka država ili organizacija sa njima same suočila, rekao je Stoltenberg novinarima tokom samita lidera NATO u Madridu. Stoltenberg je naveo da je NATO decenijama radio na poboljšanju odnosa sa Moskvom, definišući Rusiju i kao „strateškog partnera“.

Rusija je odustala od saradnje, izjavio je Stoltenberg, uz tvrdnju da je rat u Ukrajini počeo 2014. godine, kada je Moskva izvršila aneksiju Krima. Invazija Rusije na Ukrajinu je samo eskalacija tog rata, ocenio je Stoltenberg.

PROČITAJTE I:

On je konstatovao da su odnosi NATO sa Rusijom na najnižem nivou od završetka Hladnog rata, ali da za to nije odgovorna alijansa, već Moskva.

Predviđali smo invaziju na Ukrajinu, o tome smo delili obaveštajne podatke i pokušali smo da je sprečimo, rekao je Stoltenberg. On je izjavio da strateško partnerstvo Moskve i Pekinga ima posledice po NATO i partnere alijanse.

Peking jača oružane snage, ugrožava susede, uključujući Tajvan, širi dezinformacije. Kina nije protivnik NATO, ali njene aktivnosti predstavljaju izazov za alijansu, rekao je Stoltenberg.

Na samitu NATO u Madridu učestvuju i lideri Australije, Japana, Novog Zelanda i Južne Koreje.

Komentari

Vaš komentar