Stoltenberg: NATO zabrinut zbog bliske saradnje Rusije i Belorusije

Svet 06. jun. 202114:1516 komentara
Podeli:
Jens Stoltenberg, NATO
Izvor: REUTERS/Johanna Geron/Pool

Članice NATO ozbiljno su zabrinute zbog bliske saradnje Rusije i Belorusije, izjavio je generalni sekretar alijanse Jens Stoltenberg u intervjuu za nemački list "Velt am Zontag" (Welt am Sonntag).

„Saveznici su ozbiljno zabrinuti zbog bliske saradnje Moskve i Minska tokom proteklih meseci“, rekao je Stoltenberg i dodao da Belorusija „postaje sve zavisnija“ od Rusije.

Povezane vesti

Kako je preneo Dojče vele (Deutsche Welle – DW), Stoltenberg je rekao da NATO veoma pažljivo prati situaciju u Belorusiji.

„Naravno, spremni smo da u slučaju potrebe zaštitimo i odbranimo svakog saveznika Alijanse od bilo koje pretnje koja dolazi iz Minska i Moskve“, naveo je on.

Prema Stoltenbergovim rečima, o događajima u Belorusiji razgovaraće se na predstojećem samitu NATO u Briselu.

Evropska unija i NATO su pre dve nedelje izrazili ogorčenje zbog prinudnog sletanja aviona kompanije Rajaner u Minsk, koji je leteo na liniji Atina-Vilnjus, nakon čega su beloruske vlasti uhapsile novinara i opozicionog aktivistu Romana Protaševiča.

Beloruske vlasti su uz pomoć vojnog aviona prisilile avion Rajanera da sleti u Minsk uz obrazloženje da raspolažu informacijama da se u avionu nalazi eksplozivna naprava koju je podmetnuo Hamas, što se pokazalo kao netačno.

Stoltenberg je taj slučaj nazvao „državnom otmicom“, a predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen „napadom na demokratiju“.

Komentari

Vaš komentar