Stoltenberg: Avganistanske vođe odgovorne za vojni krah

Svet 17. avg. 202116:26 > 16:2919 komentara
Podeli:

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg optužio je avganistansko vođstvo za brzi raspad oružanih snaga zemlje, ali je rekao i da Alijansa mora da otkrije propuste svog programa vojne obuke.

On je osudio „neuspeh avganistanskih vlasti“ da se suprotstave talibanima i spreče njihovo zauzimanje Kabula.

“Ono što vidimo u proteklih nekoliko nedelja je vojni i politički kolaps. Delovi Avganistana su se hrabro borili, ali nisu mogli da se odbrane i spase zemlju. Ovaj neuspeh avganistanskog rukovodstva je doveo do tragedije koju danas gledamo. Istovremeno, moramo imati otvoren pogled na angažman NATO-a u Avganistanu, bez obzira na značajno ulaganje i žrtve, ovaj kolaps je bio iznenadan i brz. Puno pouka moramo izvući ali i videti u čemu smo uspeli. NATO i partneri su u Avganistan ušli nakon 11. septembra da spreče da ta zemlja bude sigurna zona i utočište za one koji nas napadaju. U protekle dve decenije nije bilo terorističkih napada. Oni koji sada dolaze na vlast nose odgovornost da osiguraju da međunarodni teroristi tamo ne dođu. Saveznici imaju mogućnost da odgovore na izazove“, rekao je Stoltenberg.

U osvrtu na to kako su se avganistanske oružane snage raspale pred talibanskom ofanzivom Stoltenberg je rekao da je bilo iznenađenje kako se to brzo dogodilo.

„Treba naučiti neke lekcije iz toga“, dodao je on.

Komentari

Vaš komentar