Stanovnica Pekinga za N1: Praćenje kontakata je pod broj jedan u Kini

Svet 27. jan. 202113:19 > 14:3716 komentara
Podeli:
Jovana Radović
N1

Jovana Radović koja sa porodicom živi u Pekingu izjavila je u emisiji N1 Studio Live da se u Kini "apsolutno vodi računa o kontaktima". "Praćenje kontakata je pod broj jedan", kaže.

Kako je rekla, „nisu kompletno zatvoreni“.

„Obrazovanje je kompletno prebačeno na onlajn prošle nedelje, što je usledilo kao novost, jer je u decembru doneta odluka da će osnovne škole da se raspuste ranije. U Kini je drugačija situacija sa zimskim raspustom, on zavisi od kineske Nove godine i traje mesec dana“, kaže ona.

U decembru je, dodaje, objavljeno da će mlađi razredi osnovnih škola da se raspuste ranije.

„Stariji nešto posle njih, a jedino srednjoškolci je trebalo da ostanu po rasporedu. Prošle nedelje u jednom distriktu u Pekingu je otkriven klaster, otkriveno je da je britanski soj. Doneta je odluka da se daleko više isplati da sve kompletno osnovne škole pošalju na onlajn nastavu do kraja februara, da je to mnogo bolja varijanta nego da oni ostanu u školi i pohađaju nastavu, jer postoji taj rizik“, kaže ona.

Kaže da je ona poslata na rad od kuće, jer su u kompaniji imali situaciju.

„Bliski član familije jedne koleginice je koristio taksi kada je išao na posao, ispostavilo se da je vozač bio pozitivan, on je automatski otišao u centralizovani karantin, njegova porodica u kućni, a mi kao kolektiv, jer smo neki treći kontakt, mi smo svi poslati na rad od kuće“, kaže ona.

U Kini se, ističe, apsolutno vodi računa o kontaktima.

„Praćenje kontakata je pod broj jedan“, kaže.

Prema njenim rečima, u Kini postoji mogućnost da se testira ko god hoće.

„Bez obzira da li ste bili u rizičnoj situaciji ili koristite prevoz, krećete se… Ja sam otišla da se testiram jer je najavljeno da će u Pekingu da se sprovede masovno testiranje. Cena je 120 juana, to je oko 1.800 dinara“, kaže ona.

Rezultati testa se pojavljuju na aplikaciji, kaže.

„Ne mora da se ide u bolnicu po test, to je aplikacija koju mi imamo skoro godinu dana, svi tetsovi ulaze u tu aplikaciju po broju ličnog dokumenta. Takođe, vakcinacija će da ulazi u taj mini program“, kaže ona.

Vakcina Sinofarm se, kaže, primenjuje u Kini.

„Postoji plan i program kako se ko vakciniše. Medicinski radnici, policajci su već vakcinisani, jer je Sinofarm u Kini u julu odobrena za hitnu upotrebu“, kaže Radović.

Ističe da se „svakako lakše diše, jer organizacija postoji“.

Celo gostovanje pogledajte u okviru emisije N1 Studio Live:

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar