Šta je balkoning, omiljena „zabava“ pijanih Britanaca na Majorci

Svet 31. avg. 202112:2218 komentara
Podeli:
Meškarac, žena, skok, bazen
Izvor: pixabay.com

Ovaj vid „zabave“ počinje kao i sve druge – pićem, muzikom i provodom, a neretko završava sirenama hitne pomoći, policijskim uviđajem i – crnim kesama.

Balkoning je preskakanje sa jedne terase na drugu ili, još ekstremnije, skakanje u bazen sa terasa hotela, a izvode ga najčešće strani turisti tokom odmora, uglavnom Britanci. Epicentar dešavanja u Španiji je popularno ostrvo Majorka, na kome se slučajevi ponavljaju iz godine i godinu, a nadležni su nemoćni da ih zaustave.

Grupa lekara iz Univerzitetske bolnice u Palmi odlučila je da napravi detaljan profil „kamikaza“, koje su praktikovale ovu vrstu ruskog ruleta u periodu od 2011-2016. godine, a rezultati su objavljeni u časopisu „Injury“.

Od 46 registrovanih slučajeva u periodu od pet godina, njih 45 (97,8 odsto) bili su muškarci, prosečne starosti 24 godine. U 95 odsto slučajeva zabeleženo je prisustvo alkohola, a u dodatnih 37 odsto slučejeva i droge.

“Prosečna visina sa koje padnu je 8 metara, što odgovara trećem spratu”, rekli su oni.

Istraživači su došli i do jednog zanimljivog podatka – samo 6 od tih 46 slučajeva koji su završili u bolnici sami su skočili u bazen. Sa druge strane, u preostalih 40 slučajeva desio se pad u pokušaju prelaska sa terase na terasu.

“Iako su skokovi u bazen popularniji vid balkoninga, naša studija je utvrdila da je većina padova bila slučajna”, može se pročitati na sajtu pomenutog časopisa.

Najveći “zaljubljenici” – Britanci

Prema podacima istraživača, najviše žrtava je iz Velike Britanije, čak 60 odsto, slede Nemci sa 15, dok je Španaca svega 6 odsto.

Posledice mogu da budu različite – od lakših povreda, u slučaju da se zaista dogodi čudo, pa sve do preloma lobanje, grudnog koša ili abdomena. Teže povrede mogu da prouzrokuju paraplegiju ili kvadriplegiju pa čak i da izazovu smrt u najtežim slučajevima.

Zanimljivo, u pomenutom periodu zabeležen je samo jedan smrtni ishod.

“Stopa smrtnosti bila je svega 2,17 odsto”, navodi se i dodaje da se radi samo o slučajevima koji su zahtevali prijem u bolnicu, što automatski isključuje one koji su preminuli na licu mesta, odnosno pre intervencije hitne pomoći.

“Pijani” turizam ne samo da predstavlja loš imidž mestima poput Magalufa na Majorci, već socijalno osiguranje troši desetine miliona evra negujući pacijente. Jedna bolnica na Majorci izračunala je da lečenje i troškovi boravka žrtve balkoninga koštaju u proseku 32.000 evra, cifra na koju, iako se ispostavlja turistima na plaćanje, treba čekati kako bi se vratila u španski budžet.

Leto, plaža, hotel, noge, more
Izvor : pixabay.com

Britanska Vlada upozorava svoje turiste

Britanske vlasti pokrenule su različite kampanje prevencije kako bi se sprečilo da njihovi građani koji letuju na ovom španskom ostrvu ginu iz godine u godinu. Jedan hirurg iz bolnice na Majorci i sam je učestvovao u kampanji koju je pokrenulo britansko ministarstvo spoljnih poslova kako bi se borilo protiv ove pošasti.

Na sajtu britanske Vlade postoji poseban odeljak sa upozorenjem turistima koji idu na letovanje u Španiju na posledice balkoninga.

“Bilo je veoma ozbiljnih nesreća, od koji su neke bile smrtonosne, usled pada sa visine. Mnoge od njih uključivale su i britanske državljane, što je imalo teške posledice po one koji su bili vinovnici, kao i na njihove bližnje. Ne preuzimajte nepotreban rizik, posebno ako ste pod uticajem alkohola ili droga”, navodi se na stranici.

Doktor Huan Hose Segura Sampedro, jedan od vodećih hirurga Univerzitetske bolnice na Majorci odlikovan je od strane britanske krune ordenom kojim se pojedinci i organizacije nagrađuju za doprinos umetnosti i nauci.

Međutim, ne preduzima samo britanska Vlada korake u sprečavanju ovakvih tragedija. U januaru 2020. godine lokalne vlasti Balearskih ostrva odobrile su zakonsku uredbu protiv “prekomernog” turizma i zloupotrebe alkohola u najpopularnijim turističkim zonama, uključujući i Magaluf, kako bi se ovakvo ponašanje ograničilo.

Uredba podrazumeva proterivanje iz hotela turista koji praktikuju balkoning, zabranjuje se oglašavanje u vezi sa konzumiranjem alkohola, “otvoreni barovi” se ograničavajući na tri pića po osobi, a objekti u kojima se prodaju alkoholna pića moraju biti zatvoreni od pola 10 uveče pa sve do 8 ujutru narednog dana.

Komentari

Vaš komentar