Šta je Bajden uradio za prvih 50 dana na funkciji predsednika?

Svet 10. mar. 202109:1010 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Erin Scott

Danas je 50 dana otkako je američki predsednik Džozef Bajden na funkciji i administracija je napredovala u brojnim ključnim predizbornim obećanjima, dok neka čekaju na akciju, piše agencija AP.

Bajden je prvih nedelja mandata prioritet dao borbi protiv pandemije koronavirusa i fokus na ovo pitanje se isplatio.

Predsednik SAD je na putu da postigne cilj od 100 miliona doza vakcina protiv koronavirusa u prvih 100 dana administracije.

Povezane vesti:

Bajden je takođe preduzeo niz koraka koji se odnose na obećanja u vezi sa politikom o klimatskim promenama i imigracionu politiku.

Bajdenova administracija ponovo je pristupila Svetskoj zdravstvenoj organizaciji i Pariskom klimatskom sporazumu, zaustavila izgradnju graničnog zida, ukinula ograničenja putovanja za ljude iz više država sa većinskom muslimanskom većinom i formirala radnu grupu za ujedinjenje porodica razdvojenih na granici SAD-Meksiko.

Bajdenova nacionalna strategija borbe protiv koronavirusa predvidela je uspostavljanje 100 centara za vakcinaciju širom zemlje do kraja februara. Do sada je administracija uspela da otvori oko 20 mesta za masovnu vakcinaciju kojima upravlja federalna vlada.

Ponovno otvaranje američkih škola, jedno od Bajdenovih glavnih predizbornih obećanja, pokazalo se da je teže ispuniti. To je delom i zbog toga što je odluka o tome da li će se djaci vratiti u škole na lokalnim zvaničnicima i sindikatima prosvete.

Administracija Džozefa Bajdena tek treba da preduzme značajne mere na reformi pravosuđa.

Neka Bajdenova obećanja zahtevaće akciju Kongresa, poput obećanja da će ponovo odobriti Zakon o nasilju nad ženama i povećati porez za korporacije.

Bajden je takođe obećao da će usvajanje zakona o ravnopravnosti, koji zabranjuje diskriminaciju na osnovu pola, seksualne orijentacije i rodnog identiteta, biti prioritet u njegovih prvih 100 dana. Taj zakon je usvojio Predstavnički dom, ali ne i Senat.

Komentari

Vaš komentar