Srušio se helikopter tokom gašenja požara – jedna osoba nestala, dve povređene

Svet 13. jul 202220:11 > 20:39
Izvor: Louisa GOULIAMAKI / AFP

Jedna osoba se vodi kao nestala, a dve su teško povređene u udesu helikotpera koji se srušio u Egejsko more tokom operacije gašenja šumskog požara na ostrvu Samos, javila je novi bilans nesreće grčka obalska straža.

U letelici su bila četiri člana posade. Rumunski pilot helikoptera pronađen je živ u moru kod Samosa i prebačen u bolnicu na ostrvu, ali dva člana posade, Rumun i Moldavac pronađeni su bez svesti u vodi i napori reanimacije su i dalje u toku, rekla je jedna predstavnica obalske straže.

Četvrti član posade, Grk, vodi se kao nestao i operacija potrage je i dalje u toku. Helikopter je učestvovao u borbi za gašenje šumskog požara na Samosu, rekao je zvaničnik vatrogasne službe.

Požar je izbio na ostrvu oko 14 po lokalnom vremenu i tri helikoptera i pet aviona, uz oko pedeset vatrogasaca, počelo je da se bori protiv vatre. Jaki vetrovi od preko sedam bofora duvaju u toj oblasti a temperatura je danas dostigla gotovo 30 stepeni Celijusa.

Grčka je gotovo svakog leta pogodjena šumskim požarima koji su često vrlo jaki.

Da bi ojačala svoje kapacitete posle razornih požara prošlog leta u kojima je troje ljudi stradalo i izgorelo 130.000 hektara, grčka vlada je tražila od partnera da, u okviru Evropskog mehanizma za civilnu zaštitu, ovog leta pošalju vatrogasce iz više država članica. Tako je od 1. jula 250 rumunskih, francuskih, nemačkih, bugarskih, finskih i norveških vatrogasaca poslato u Grčku i počeli su da se rasporedjuju postepeno širom zemlje.

Desetine malih i srednjih požara izbilo je poslednjih nedelja u Grčkoj podstaknutih jakim vetrovima i temperaturama višim od 30 stepeni Celzijusa, ali do sada nije bilo žrtava.

Komentari

Vaš komentar