Srušio se „boing 737“ sa 132 osobe na jugozapadu Kine, nema znakova preživelih

Svet 21. mar 202209:41 > 18:5327 komentara
Podeli:

Putnički avion kineske avio kompanije Čajna istern sa 132 putnika srušio se na jugozapadu Kine, a lokalni mediji prenose, pozivajući se na spasioce na mestu nesreće, da nema znakova preživelih. Kineska uprava za civilnu avijaciju potvrdila je pad aviona. Još nema izveštaja o uzroku pada letelice.

Uprava je navela da su u avionu bila 123 putnika i devet članova posade, ispravljajući prethodne izveštaje prema kojima su u letelici bile 133 osobe.

Avion „boing 737“ srušio se u seoskom području nedaleko od grada Vudžou, u regionu Guangsi i izazvao „planinski požar“, dodala je kineska televizija CCTV.

„Možemo da potvrdimo da se avion srušio“, navela je u saopštenju avio kompanija Čajna istern. Ona je takođe u saopštenju iznela detalje o posebnoj telefonskoj liniji za rođake onih koji su bili u avionu.

Mediji su citirali spasioca koji je rekao da se avion „dezintegrisao“ i izazvao požar koji uništava šumu bambusa. People’s Daily je citirao zvaničnika provincijske vatrogasne uprave koji je rekao da nema znakova života među ostacima aviona.

Prema sajtu Flightradar24, avion kineske kompanije bio je šest godina star. Dodaje se da je avion u 7.20 po srednjeevropskom vremenu leteo na visini od 8.870 metara, da bi samo dva minuta i 15 sekundi kasnije pao na 2.766 metara. U narednih 20 sekundi, njegova poslednja zabeležena visina je bila samo 983 metra, što je izazvalo vertikalni pad brzinom od 9.449 metara u minutu, naveo je Flightradar24.

Prema meteorološkim podacima, bilo je delimično oblačno, ali u vreme nesreće je vidljivost u Vudžou bila dobra.

Predsednik Si Đinping pozvao je istražioce da što pre utvrde uzrok nesreće i da obezbede „apsolutnu avio bezbednost“, prenosi državna televizija CCTV.

Lokalni mediji prenose, pozivajući se na informacije osoblja aerodroma, da avion kompanije Čajna istern nije stigao na zakazanu destinaciju u Guangdžou, pošto je poleteo iz grada Kunminga. On je trebalo da sleti u južni grad Kanton, udaljen oko 1.300 kilometara.

Agencija AFP je pokušala da dobije više informacija od Čajna isterna, ali nije bilo odgovora.

Jedan lokalni meštanin je kazao da se avion „potpuno raspao“, kao i da je viđen nedaleko od obližnje šumske oblasti, koju je nakon pada aviona zahvatio požar.

Na Tviteru su se pojavili snimci pada aviona, na kojima se vidi da je avion vertikalno udario u šumoviti predeo, nakon čega je izbio veliki požar.

Uprava za civilnu avijaciju navela je da je poslat tim zvaničnika na mesto nesreće, a vatrogasna služba Guangsija je saopštila da se radi na obuzdavanju planinskog požara izazvanog udesom.

Satelitski snimci NASA pokazuju veliki požar u oblasti gde se Boingov avion srušio, prenosi agencija AP.

Deonice Boinga pale su za 6,4 odsto na 180,44 dolara u trgovanju pred otvaranje berze.

U prethodnoj deceniji kineske avio kompanije bile su među najbezbednijima u svetu.

Prema Mreži za bezbednost avio-saobraćaja, poslednja avionska nesreća u Kini je zabeležena 2010, kada je poginulo 44 od 96 ljudi u avionu avio kompanije Henan koji se srušio na prilazu aerodromu Jičun zbog loše vidljivosti.

To je poslednji putnički avion koji se srušio, izazvavši civilne žrtve. Avionska nesreća sa najvećim brojem žrtava u Kini bila je 1994. godine, kada se srušio avion Čajna nortvest erlajns i u smrt odneo svih 160 putnika.

Komentari

Vaš komentar