Šri Lanka proglasila vanredno stanje, proširena ovlašćenja vojske

Svet 07. maj 202209:383 komentara
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP Photo/Eranga Jayawardena

Predsednik Šri Lanke Gotabaja Radžapaksa proglasio je vanredno stanje, čime je proširio ovlašćenja vojske usred povećanog broja protesta protiv vlade.

Proglas o vanrednom stanju vojsci daje ovlašćenja da hapsi i pritvara ljude, te kontroliše javne proteste, što je inače isključivo nadležnost policije.

Opšti štrajk širom Šri Lanke otežao je rad škola, javne uprave i trgovina, a desetine hiljada ljudi izašlo je na ulice kako bi tražili ostavku predsednika i njegove vlade. Crne zastave okačene su u gradovima dok su se odvijale demonstracije širom zemlje, a naglo se smanjio broj dolazaka na posao u kancelarijama javne uprave, privatnog sektora i škola, rekli su vladini zvaničnici.

POVEZANE VESTI:

Železničke usluge su takođe potpuno obustavljene. Više od 3.000 radnika iz glavne izvozno-proizvodne zone u zemlji takođe je prestalo sa radom i pridružilo se protestu u blizini glavnog grada.

Studentski protest sa oko 3.000 učesnika ispred zgrade parlamenta razbijen je nakon napete situacije. Dugi redovi stvorili su se na benzinskim pumpama širom zemlje.

Protesti u zemlji nizali su se prošlog meseca, uključujući i jedan ispred kancelarije predsednika u Kolombu, na kojem je zatraženo da predsednik i njegov brat, premijer Mahinda Radžapaksa, podnesu ostavke u vreme kada se zemlja suočava sa povećanjem životnih troškova i nestašicom goriva, lekova i gasa.

Šri Lanka je ostala bez američkih dolara potrebnih za uvoz goriva, gasa, lekova i neophodnih prehrambenih proizvoda. Vlada se za pomoć obratila Međunarodnom monetarnom fondu, Azijskoj razvojnoj banci, Svetskoj banci, Indiji i Kini.

Komentari

Vaš komentar