Šreder ostaje bez povlastica bivšeg kancelara zbog poslovnih veza sa Rusijom

Svet 19. maj. 202218:15 > 18:249 komentara
Podeli:
Izvor: ERIC PIERMONT / AFP

Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder, koji se našao na udaru kritika jer nije prekinuo svoje poslovne veze sa Rusijom nakon ruske invazije na Ukrajinu, moraće da se odrekne svoje funkcije u nemačkom parlamentu Bundestagu, odlučio je parlamentarni odbor za budžet.

Vladajuća koalicija Nemačke koju predvodi Socijaldemokratska partija (SPD) čiji je Šreder još uvek član i stranka koju je nekada vodio, odlučila je da ukine Šrederova posebna prava kao bivšeg kancelara, zbog njegovih stalnih poslovnih veza sa Rusijom, objavljeno na sajtu Bundestaga. Bivši kancelar će ipak nastaviti da dobija penziju i ličnu zaštitu, dodaje se u saopštenju, piše CNN.

Povezane vesti:

Šreder (78) je vodio Nemačku kao kancelar od 1998. do 2005. godine i poznat je po svojoj dugoj ličnoj vezi sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Šreder se takođe suočio sa pozivima Evropskog parlamenta da bude sankcionisan zbog njegovih stalnih poslovnih i političkih veza sa Rusijom. U rezoluciji Evropskog parlamenta navodi se da bi sankcije EU nakon invazije na Ukrajinu trebalo da budu proširene „na evropske članove odbora velikih ruskih kompanija i na političare koji nastavljaju da primaju ruski novac“.

U rezoluciji su bivši austrijski kancelar Volfgang Šisel i bivši francuski premijer Fransoa Fijon navedeni kao dva primera koji su nedavno dali ostavke na svoje pozicije u ruskim kompanijama – i „snažno zahteva da drugi, kao što su Karin Knajsl (bivša ministarka spoljnih poslova Austrije) i Gerhard Šreder učine isto“.

Šreder trenutno zauzima vodeće pozicije u ruskim energetskim kompanijama Severni tok 1 i 2 i naftnoj kompaniji Rosnjeft, gde je predsednik nadzornog odbora. Šreder bi takođe trebalo da preuzme funkciju nadzornog odbora Gasproma koji kontroliše Kremlj.

U martu je nemački kancelar Olaf Šolc zatražio od Šredera da podnese ostavku na višestruke funkcije u ruskim državnim kompanijama, rekavši da su Šrederove veze sa Rusijom u javnom interesu. Političari širom Nemačke mesecima su zamerali bivšem kancelaru što nije prekinuo poslovne veze sa Rusijom. Početkom marta, Šrederov tim u Bundestagu podneo je ostavku u znak protesta jer nije uspeo da ga ubedi da prekine svoje poslovne veze sa Rusijom.

Komentari

Vaš komentar