Specijalni izaslanik SAD za Haiti podneo ostavku zbog proterivanja migranata

Svet 23. sep. 202116:103 komentara
Podeli:
Izvor: Reuters/Ralph Tedy Erol

Specijalni izaslanik SAD za Haiti podneo je ostavku iz protesta zbog "nehumanih" i masovnih vraćanja migranata u zemlju pogođenu građanskim sukobima i prirodnim katastrofama, javili su američki zvaničnici.

Danijel Fut imenovan je na to mesto tek u julu posle ubistva predsednika Haitija.

Povezane vesti

Čak i pre proterivanja migranata iz malog pograničnog grada Del Rio u američkoj državi Teksas, američki diplomata je pokazivao frustraciju, po njegovom mišljenju, sa sporim delovanjem Vašingtona u naporima da se poboljšaju uslovi na Haitiju.

Fut je napisao državnom sekretaru SAD Entoniju Blinkenu da odmah napušta svoje mesto sa „dubokim razočaranjem i izvinjenjem onima koji traže ključne promene“.

„Ne želim da budem povezan sa nehumanom, kontrapoduktivnom odlukom SAD da deportuje hiljade haićanskih izbeglica i ilegalnih migranata nazad u Haiti, zemlji gde su američki zvaničnici ograničeni na bezbedne komplekse zbog opasnosti od naoružanih bandi u svakodnevnom životu“, napisao je Fut.

On je rekao da je pristup američke politike prema Haitiju duboko pogrešan i da su njegove preporuke ignorisane i odbačene ili redigovane da prikažu nešto što on nije rekao.

Hiljade izbeglica iz Haitija napravile su kamp u izolovanom teksaškom mestu. SAD su pokušale da blokiraju tu granicu i počeli avionima da vraćaju u Haiti neke od izbeglica.

Broj ljudi u kampu sa izbeglicama znatno se smanjio od subote kada je prešao 14.000. Mnogi su proterani, a mnogi pušteni u SAD s uputstvima da se prijave imigracionim vlastima.

Bela kuća suočena je sa osudama obe stranke, i demokrata i republikanaca. Demokrate i mnoge grupe za imigraciju naveli su da se naporima da se proteraju hiljade Haićana bez šanse da traže azil krše američki principi. Njihova ljutnja zbog tih postupaka dodatno je podstaknuta slikama agenata granične patrole na konjima kako koriste agresivnu taktiku prema migrantima.

Letovi za deportaciju izbeglica nazad u Haiti počeli su u subotu i do kraja dana u utorak bilo ih je deset, prema navodima haićanskih zvaničnika.

Američki zvaničnici rekli su da će povećati broj letova na sedam dnevno, što će značiti jedno od najobimnijih proterivanja iz SAD u poslednjih više decenija.

Komentari

Vaš komentar