Specijal N1: Pobeda Jedinstvene Rusije, Lavrov i Šojgu Putinovi kečevi iz rukava

Svet 20. sep. 202122:00 > 22:2643 komentara
Podeli:

Unapred se znalo ko će pobediti na izborima u Rusiji i iako su na njima, prema mišljenju kritičara zabeležene velike neregularnosti, nesporno je da je odluka Vladimira Putina da u prvi plan izbaci javnosti omiljene ministre Sergeja Šojgua i Sergeja Lavrova doprinela tome da se podigne opadajući rejting Jedinstvene Rusije (JR), rekli su sagovornici N1 u specijalnoj emisiji o izborima u Rusiji. "Veoma je važno ko je nisilac liste i ko je ličnost od visokog poverenja u strukturi vlasti, u ovom momentu nisu mogli izabrati dve bolje ličnosti od Lavrova i Šojgua", kaže bivša ambasadorka u Rusiji Jelica Kurjak. Nekadašnji ambasador Srbije u Belorusiji Srećko Đukić ocenio je da vladajuća Jedinstvena Rusija za sada nema razloga za strah da će se zbog nezadovoljstva građana dogoditi protesti poput onih u Belorusiji i dodaje da je nezamislivo da bilo koja partija bude pandan JR, bar dok je Putin na vlasti.

„Mislim da se to neće desiti jer je vlast u Rusiji izvukla dosta pouka iz onog što se dešavalo prethodnih godina u Rusiji, kao i u vezi sa Navaljnim, i u Belorusiji u kojoj su mesecima trajale demonstracije i zahvaljujući Putinu Lukašenko je opstao na vlasti. I Putin je iz toga izvukao pouke i poruke, a izbore je organizovao tako da ako bude tih protesta, oni budu minimalni i da će ih žestoko suzbiti“, rekao je Đukić.

Povezane vesti

On kaže da je u Rusiji bilo demonstracij 2012, 2016. godine i da misli da je sada vlast u Rusiji na takvom stepenu unutrašnjih i spoljnih izazova da taj luksuz sebi ne može da dozvoli. Činjenicu da je Jedinstvena Rusija ponovo pobednik ocenjuje rečenicom – „na Istoku ništa novo“, budući da su oni na vlasti „u raznim derivatima“ iz kojih je nastala JR već 30-tak godina, a sama JR na vlasti je preko 15 godina. „To je jedina partija vlasti i nezamislivo je da neka druga partija bude pandan njoj, da smeni JR, bar u neko dogledno vreme dok je Putin na vlasti“, rekao je Đukić.

Sama izlaznost na izborima bila je veća od očekivane i veća od one na prethodnim izborima, a kako objašnjava naša reporterka iz Rusije Aleksandra Godfroa, u Rusiji je u početku vladala apatija, jer je deo birača smatrao da nema njihovih kadidata na izborima i podsticani su da veruju u to. Onda je krenula kampnaja i vlasti su podigle resurse, organizovana je i lutrija na kojoj su u opticaju bili i stanovi u Rusiji.

Iako je zabeležen nešto slabiji rezultat Jedinstvene Srbije nego na izborima pre pet godina, on nije drastično smanjen jer su u prvi plan izbačeni Šojgu i Lavrov. Rejtinzi JR u prethodnih pet godina padali su zbog nezadovoljstva izazvanog inflacijom, kao i penzionim reformama, pa je bilo potrebno da se u prvi plan izbace popularni ministri, kaže Godfroa.

Jedno od iznenađenje izbora bilo je i da su komunisti popravili rezultat, a razloga uspeha je nekoliko – njihova platforma primamljiva je ljudima jer govore da će svi dobiti više novca, da će vratiti godine za odlazak u penziju na staro rešenje, a deo glasača oseća i nostalgiju za Sovjetskim savezom. Pored toga, pošto KP Rusije prolazi u parlament pokupili su i deo protestnih glasova (onih partija koje su bile zabranjene na izborima, pa su deo glasova dobili komunisti.

Deo građana tako nije imao za koga da glasa jer određene partije nisu bile registrovane za izbore, jer neke ne mogu da skupe potrebnih 200.000 potpisa, a mnogi kandidati liberalne opozicije nisu mogli da se kandiduju jer im je bilo zabranjeno. Razlozi zbog kojih je država zabranila su ti da neki imaju deonice zapadnih kopmanija ili su proglašeni za strane agente.

Godfroa prenosi i da su potpuno različiti izveštaji o zabeleženim nepravilnostima koje je je iznela Centralno izborna komisija i organizacije koje se bave posmatranjem izbora i opozicija. Tako je CIK priznao da je bilo nepravilnosti, ali ne u tolikoj meri i tvrdi da je samo na osam mesta zabeležen pokušaj ubacivanja glasačkih listića u kutije. Organizacija GLAS, koja je označena „kao strani agent“ i ne može da posmatra izbore kaže da je bilo više od 4.000 prijava nepravilnosti. I opozicija kaže da je u Sankt Peterburgu u danu kad su se brojali glasovi privedeno nekoliko članova izborne komisije.

„Na Istoku ništa novo važi već duže vreme“

Jelica Kurjak da deviza „na Istoku ništa novo“ važi već duže vreme i da se ovo sve očekivalo. „Sve su ovo male nijanse tako da nije ni veliki pad Jedinstvene Rusije u odnosu na prethodne izbore, ni veliki porast komunista. Čak i jedan procenat znači u nekim situacijama, ali u ovim situacijam te varijacije nisu uslovljene onim što partije na terenu rade, to su neke varijacije trenutnog stanja i nezadovoljstva“, rekla je Kurjak.

Ona je podsetila da je ove godine uvedena novina i da je grupa oko Alekseja Navaljnog izmislila pametno glasanje – koje znači glasajte za bilo koga ko nije direktno vezan sa vlašću, i da ima kredibilitet i može malo da osveži Dumu.

„Ta aplikacija Pametno glasanje pod pritiskom ruskih vlasti skinuta je sa Google i Apple store. Nažalost, te velike komapnije koje se bave time očigledno pod pritiskom vlasti, ili možda novca, pristaju da tako nešto urade. Ja sma bila iznenađena njihovom odlukom“, rekla je Kurjak.

Upitana šta je sa onim drugim nezadovoljnim delom Rusije, rekla je da u Rusiji postoji vlast koja je strukturirana horizontalno i vertikalno, da je to konstanta kroz istoriju, da se vlast poštuje. Postojala je, objašnjava, uvek opozicija dve vrste – sistemska koja je u Dumi i vansistemska koja ne može da se približi Dumi, a to je liberalna prozapadna.

„Jedinstavena Rusija sazdana je po principu KPSS ona ima dominaciju, de fakto je srasla sa državom, formalno postoji princip podele valsti, i postoje četiri konstantne partije koje sede u Parlamentu i daju mu imidž višepartijskog“, rekla je Kurjak.

Za sada ne očekivati suštinske promene vlasti

Analitičar Lev Gudkov, zamenik direktora Levada centra, kaže da je poslednjih pet godina u Rusiji došlo do promena na gore, da je rejting JR pao zbog nekih stvari – gubljenja patriotizma zbog pitanja Krima, podignutih godina za odlazak u penziju, a i pandemija je učinila svoje.

On ističe i da se poslednjih godina povećala represija prema onima koji misle drugačije, a da se tempo toga ubrzao poslednjih godinu dana nakon događaja u Belorusiji. „Kremlj ne gleda blagonaklono na te obojene revolucije i promena vlasti na ulici je nešto čega se boje“, naglasio je on i dodao da su se onda i pojačali pritisci na novinare, nezavisne analitičare i vansistemsku opoziciju.

Dešavanja u Belorusiji su, kaže, uplašila vlast, te je onda doneta odluka da se guši svaki oblik nezaodovoljstva, što je izazvalo strah od učestvovanja u bilo kakvim akcijama i protestima.

I on se slaže da za sada ne treba očekivati suštinske promene na vlasti u Rusiji, ali šta će biti za pet godina – to ne može da kaže.

Komentari

Vaš komentar