SPD na 26 posto, CDU na 24,5, dogovor o vlasti mogao bi da traje mesecima

Svet 27. sep. 202107:18 > 08:324 komentara
Podeli:
Nemačka izbori
Izvor: Odd ANDERSEN / AFP

Nemačke socijaldemokrate (SPD) tesno su pobedile na nedeljnim nacionalnim izborima, pokazali su prognozirani rezultati, i osvojili "jasan mandat" da vode vladu prvi put od 2005. godine i da okončaju 16 godina vladavine konzervativaca pod vođstvom Angele Merkel.

Socijaldemokrate (SPD) iz levog centra trenutno osvajaju 26,0 posto glasova, a iza njih s 24,5 posto je Merkelin konzervativni blok CDU/CSU, pokazale su projekcije medijske kuće ZDF, ali obe su stranke verovale da bi mogle da vode sledeću vladu.

Povezane vesti

Budući da nijedan veliki blok nema većinu, a oba bi nerado ponovila neprijatnu „veliku koaliciju“ od poslednje četiri godine, najverovatniji ishod je trostrani savez koji vode ili socijaldemokrate ili Merkelini konzervativci.

Dogovor o novoj koaliciji mogao bi da potraje mesecima, a verovatno će uključivati ​​manje Zelene i Liberalne demokrate (FDP).

„Sada vodimo u svim anketama“, rekao je kandidat SPD-a za kanclera Olaf Šolc tokom okruglog stola s drugim kandidatima.

„To je ohrabrujuća poruka i jasan mandat kako bismo bili sigurni da ćemo dobiti dobru, pragmatičnu vladu za Nemačku“, dodao je nakon što se ranije obratio ushićenim pristalicama SPD -a.

Rast SPD-a najavljuje skretanje ulevo za Nemačku i pokazuje izvanredan povratak stranke koja je u samo tri meseca vratila oko 10 bodova podrške i poboljšala svoj rezultat od 20,5 posto na nacionalnim izborima 2017. godine.

Šolc (63) postao bi četvrti posleratni kancelar SPD-a nakon Vilija Branta, Helmuta Šmita i Gerharda Šredera. Ministar je finansija u Merkelinom kabinetu i bivši gradonačelnik Hamburga.

Šolcom konzervativni rival Armin Lašet signalizirao je da njegov blok još nije spreman da prizna poraz, iako su njegove pristalice bile tiše.

„Kancelara nije uvek postavila prvoplasirana stranka“, rekao je Lašhet (60) na okruglom stolu.

„Želim vladu u kojoj su uključeni svi partneri, gde su svi vidljivi, a ne onu u kojoj će samo kancelar zasijati“, rekao je u prvom pokušaju pridobijanja manjih stranaka.

Šmit je vladao krajem 1970-ih i početkom 1980-ih u koaliciji s FDP-om iako su njegove socijaldemokrate imale manje poslaničkih mesta od konzervativnog bloka.

Komentari

Vaš komentar