Španski epidemiolog: Moraćemo da živimo sa kovidom zauvek

Svet 07. jul 202215:416 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Hannah Beier

Epidemiolog i bivši direktor programa za malariju Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Pedro Alonso upozorava da ćemo morati da živimo sa kovidom zauvek, dok smatra da, uprkos rastu broja zaraženih od majmunskih boginja, neće biti "eksplozije" od tog broja.

U intervjuu za agenciju EFE, Alonso objašnjava da kovid-19 nije problem koji će se završiti preko noći, već da ćemo „možda živeti sa njim ceo život“.

On kritikuje zapadne zemlje da su dale prioritet vakcinaciji, a zatim su, kada su dostigle značajan broj vakcinisanih, distribuirale doze drugim zemljama, što jasno stavlja do znanja da mesto u kome je neko rođen određuje mogućnosti na duži život.

Naglašava da je, prema nekim studijama, 80 odsto afričke populacije bilo izloženo koronavirusu, iako bez većeg broja teških slučajeva i smrti, osim u Južnoj Africi. Ova razlika u odnosu na Evropu je zbog činjenice da je afrička populacija u proseku 25 godina mlađa od evropske, a takođe ima i manje komorbiditeta, prisustva jedne ili više bolesti pored primarne bolesti ili poremećaja, kao što su dijabetes ili gojaznost.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar