Španska vlada usvojila reforme u oblasti rada i izdejstvovala usvajanje budžeta

Svet 28. dec. 202118:05 > 19:25
Podeli:
Izvor: Tiziana FABI / AFP

Leva vladajuća koalicija u Španiji je usvojila važne reforme u oblasti rada i uspela da izdejstvuje usvajanje budžeta za narednu godinu koji predviđa isplatu pozamašnih sredstava za oporavak od pandemije koronavirusa.

Usvajanje budžeta od 450 milijardi evra smatra se velikim uspehom manjinske vlade, koju čine Španska socijalistička radnička partija (PSOE) i levičarska koalicija Ujedinjene možemo (Unidas podemos).

U budžetu, koji su u parlamentu podržali i levičari i nacionalisti, više od polovine troškova predviđeno je za prosvetu, zdravstvo, penzije, subvencije i druga socijalna davanja.

Budžet za 2022. uključuje prvih 20 od 70 milijardi evra dodeljenih Španiji iz fondova Evropske unije za oporavak od pandemije. Evropska komisija je ove nedelje uplatila Španiji prvu sumu od deset milijardi evra.

Usvajanje budžeta, sa 281 glasom za i 62 protiv, omogućilo je premijeru Pedru Sančesu (Sanchez) da ne podlegne pritisku za raspisivanje vanrednih izbora i povećalo njegove šanse da ostane na čelu vlade do isteka mandata 2023. godine.

Vlada je danas usvojila uredbu koja značajno menja propise u oblasti rada, što su podržali i sindikati i poslodavci.

Tom merom se poništavaju propisi naklonjeni poslodavcima koje je 2012. donela prethodna konzervativna vlada, u vreme kada je kriza zbog spoljnog duga bila na vrhuncu.

Većinu privremenih ugovora o radu, dominantnih u četvrtoj ekonomiji evrozone, uredba ograničava na najviše tri meseca i ponovo uvodi kolektivno pregovaranje sa sindikatima kao glavni kanal za pregovore o ugovorima.

Usvojen je i program odsustva sa posla radi izbegavanja otpuštanja tokom pandemije koronavirusa, kao stalno sredstvo koje kompanije mogu da koriste u budućim krizama.

Činjenica da su reformu podržali i sindikati i poslodavci, što je prilična retkost, veliki je uspeh vlade i lična pobeda ministarke rada Jolande Dijas, zvezde u usponu koalicije Ujedinjene možemo.

Ona je ukazala da je svaki četvrti ugovor o radu u Španiji kratkoročan, po čemu je ta zemlja na prvom mestu u EU.

Stopa nezaposlenosti u Španiji, koja je u oktobru iznosila 14,5 odsto, takođe je jedna od najviših u Evropi.

Iako uredba sutra stupa na snagu, vladajućoj koaliciji, koja ima 155 od 350 mesta u parlamentu, biće neophodni glasovi katalonskih i baskijskih nacionalista kako bi novi propisi u oblasti rada bili pretočeni u zakon.

Komentari

Vaš komentar