Španija deportovala 4.800 migranata u Maroko

Svet 19. maj 202114:59 > 17:221 komentar
Podeli:
Izvor: ANTONIO SEMPERE / AFP

Španija je deportovala u Maroko oko 4.800 od 8.000 migranata koji su prešli u Seutu, špansku enklavu u severnoj Africi, rekao je u španski premijer Pedro Sančes.

Marokanci su iskoristili slabiju graničnu kontrolu u svojoj državi kako bi doplivali do evropske teritorije, što je izazvalo humanitarnu krizu u Španiji.

Migranti su u ponedeljak masovo počeli pristizati u Seutu, a dolazak se nastavio i u utorak, premda u manjem broju, zbog pojačane kontrole na španskoj strani granice, gde su bili raspoređeni policija i vojska.

Kasno u utorak, nakon bilateralnih susreta na visokom nivou, marokanske snage počele su kontrolisati granicu i zaustavljati grupe migranata.

Povezane vesti

Vojska i policija Španije mobilizovani su da kontrolišu situaciju.

Španska enklava s 85.000 stanovnika, smeštena je na severnom vrhu Maroka preko puta Gibraltara.

Ministar unutrašnjih poslova Španije Fernando Grande Marlaska rekao je ranije da su vlasti vratile 1.600 migranata do utorka ujutro, a da će ostali biti vraćeni uskoro, budući da su Maroko i Španija pre tri decenije potpisali sporazum o vraćanju svih koji ilegalno preko mora dođu na špansku teritoriju.

Mnogi afrički migranti smatraju Seutu i obližnju Melilju, takođe špansku teritoriju, ulazom u Evropu. Prošle, 2020. godine 2.228 migranata je odlučilo da pređe u dve enklave morem ili kopnom, često rizikujući živote.

Komentari

Vaš komentar