Šolc: Građani su poslali poruku CDU i CSU da je vreme da idu u opoziciju

Svet 27. sep. 202111:453 komentara
Podeli:
Izvor: Odd Andersen/AFP

Kandidat nemačkih socijaldemokrata za kancelara Olaf Šolc, čija je stranka ostvarila tanku većinu na parlamentarnim izborima, ocenio je da konzervativci treba da idu u opoziciju, pošto su na drugom mestu po izbornom rezultatu.

„CDU i CSU (Hrišćansko-demokratska unija i sestrinska Hrišćansko-socijalna unija) nisu samo izgubile glasove, one su zapravo dobile poruku građana da više ne treba da budu u vladi, već u opoziciji“, rekao je Šolc u sedištu svoje stranke.

Povezane vesti

Konzervativci smatraju da bi i oni mogli da formiraju novu koalicionu vladu, iako su na izborima ostvarili svoj istorijski najlošiji rezultat.

Prema objavljenim preliminarnim zvaničnim rezultatima, koji su potvrdili projekcije, Socijaldemokratska partija (SPD) desnog centra i njihov vođa Olaf Šolc osvojili su 25,7 odsto glasova, neznatno ispred konzervativne unije CDU-CSU Armina Lašeta, koja je zabeležila istorijski minimum sa 24,1 odsto. Konzervativci nikad nisu imali manje od 30 odsto glasova. Na izborima su treći Zeleni sa 14,8 odsto glasova i liberali FDP, sa 11,5 odsto glasova.

„Glasači su se vrlo jasno izrazili i rekli da treba formirati narednu vladu jačanjem tri stranke – socijaldemokrata, ekologa i liberala FDP“, rekao je Šolc (63), koji je aktuelni vicekancelar i ministar finansija u odlazećoj vladi Angele Merkel.

On je rekao da je mandat stranaka takođe da urade ono što građani žele. Podsetio je da posle 16 godina na vlasti koznervativci stranke Angele Merkel treba da odu u opoziciju.

Konzervativci su doživeli najgori izborni rezultat ikad ostvaren sa 24,1 odsto glasova, što je gotovo devet procentnih poena manje nego na izborima 2017. godine.

Zbog rascepkanih glasova, koalicija tri stranke biće potrebna za formiranje vlade, što nije viđeno od pedesetih godina 20. veka.

Vođa CDU Armin Lašet je rekao da uprkos „razočaravajućem“ rezultatu nije spreman da se pridruži opoziciji i da će učiniti sve da formiraju vladu predvođenu konzervativcima CDU-CSU.

Iako su drugi na izborima, u teoriji ostaje mogućnost za konzervativce da formiraju koaliciju, verovatno sa Zelenima i FDP.

Pregovori o formiranju buduće vlade mogli bi da traju više nedelja ili čak meseci.

Komentari

Vaš komentar