„Sofagejt“ – diplomatska bura oko posete čelnika EU Ankari se ne stišava

Svet 08. apr 202114:02 > 14:046 komentara
Podeli:
Evropska komisija, Ankara
Izvor: European Union/via REUTERS TV

Diplomatska bura oko posete čelnika EU Ankari, tokom koje je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ostavljena bez stolice tokom slikanja predsednika Erdogana sa predsednikom Evropskog saveta Šarl Mišelom se ne stišava.

Mnogi takav tretman prve žene na mestu predsednika Evropske komisije smatraju seksizmom.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je da slike iz Ankare, na kojima se vidi kako on sedi pored turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, a predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na sofi sa strane, odaju pogrešan utisak i da to nije bila njegova greška, već je u pitanju protokol.

Povezane vesti

Bivši predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker, komentarišući takozvani „Sofagejt“, rekao je da je i on ponekada bio degradiran pored predsednika Evropskog saveta, ali da je takav protokol.

Turska tvrdi da je protokol organizovan u skladu sa zahtevima Unije.

„Drugim rečima, raspored sedenja urađen je da udovolji njihovim zahtevima. Tačka. Ne bismo to izričito objašnjavali da se nisu pojavile, čak sa najvišeg nivoa, optužbi protiv Turske. Kao da je to uradila Turska. Naš protokol je samo poštovao njihove sugestije i zahteve“, kaže turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu.

Komentari

Vaš komentar