Snage bezbednosti Mjanmara pucale na demonstrante, prekinut internet u zemlji

Svet 14. feb. 202120:58 > 23:255 komentara
Podeli:
Mjanmar demonstracije
Izvor: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP

Snage bezbednosti Mjanmara pucale su na demonstrante, dok se vojnici raspoređuju u Jangonu, a to izaziva bojazan od suzbijanja protesta protiv nedavnog vojnog puča u toj zemlji, javila je agencija Frans pres. U skoro čitavom Mjanmaru u nedelju uveče je prekinut internet, saopštila je nevladina organizacija NetBlocks koja se bavi nadgledanjem rada interneta.

Raspoređivanje vojske dešava se u Jangonu, ali i u drugim gradovima. Ambasada SAD u Mjanmaru navela je na Tviteru da je uočeno kretanje vojske po zemlji i pozvala svoje državljane da se sklone.

Na protestu na severu zemlje nekoliko osoba je ranjeno pošto je policija pucala na demonstrante, preneli su lokalni mediji i dodali da je policija koristila i suzavac da rastera skup.

Prema njihovim navodima, pet novinara je uhapšeno.

Nekoliko ambasadora u Mjanmaru, iz SAD, Kanade i Evrope, uputilo je zajedničku deklaraciju u kojoj pozivaju vojsku da ne koristi nasilje nad demonstrantima i civilma.

U skoro čitavom Mjanmaru u nedelju uveče je prekinut internet, saopštila je nevladina organizacija NetBlocks koja se bavi nadgledanjem rada interneta.

Prekid je počeo oko 1.00 po lokalnom vremenu (18.00 GMT), navela je organizacija i dodala da internet u Mjanmaru radi 14 odsto od uobičajenog nivoa.

Vojska Mjanmara, koja je 1. februara preuzela vlast, smenila je vladu i civilnu liderku Aung San Su Ći, uvela je policijski čas u nekoliko gradova i zabranila okupljanja više od pet osoba.

Vojska Mjanmara, koja je 1. februara preuzela vlast, smenila vladu i civilnu liderku Aung San Su Ći, uvela je policijski čas u nekoliko gradova, i zabranila okupljanja više od pet osoba.

Povezane vesti

I pored te zabrane okupljanja, danas su održani protesti. Vojska je u subotu uveče usvojila novu uredbu kojom se dodatno ukidaju građanska prava.

Tom uredbom se ukida zakon o bezbednosti i zaštiti privatnosti, čime je vojnoj vladi omogućeno da sprovodi pretrese i hapsi bez sudskog naloga.

Od puča je uhapšeno oko 400 ljudi, među kojima političari, aktivisti i članovi civilnog društva, novinari, lekari i studenti.

Komentari

Vaš komentar