Smanjuje se opasnost od erupcije vulkana na Islandu

Svet 05. mar. 202108:24
Podeli:
Izvor: Halldor KOLBEINS / AFP

Smanjuje se opasnost od skore erupcije vulkana na nekoliko kilometara od Rejkjavika, glavnog grada Islanda, javila je civilna zaštita, mada nije potpuno isključila mogućnost erupcije.

„Znaci koji su se pojavili juče kao prethodnice početka erupcije su se znatno smanjili“, navela je Civilna zaštita u saopštenja.

To ne utiče na predočene scenarije, odnosno da i dalje treba smatrati da može doći do erupcije, dodao je naučni savet Civilne zaštite koji okuplja vulkanologe, geofizičare, specijaliste za prirodne katastrofe.

Zapravo se i dalje vide znaci formiranje magme u zoni seizmičke aktivnosti vulkana.

Meteorološki institut Islanda je u sredu popodne zabeležio veliki broj potresa koji su tipični za podizanje lave, a epicentar je bio region planine Keilir na malom poluostrvu Rejkjanes, koji je već pogodjen zemljotresom magnitude 5,7 pre nedelju dana.

Ove brojne vibracije, nazvane vulkanski potresi izazvani su podizanjem magme i obično najavljuju moguću erupciju.

Kako su navele islandske vlasti, vulanski potresi treba ozbiljno da se shvate kao i mogućnost skore eprupcije kada se oni detektuju.

Stručnjaci kažu da bi narednih dana mogli da se smenjuju periodi relativno mirni sa periodima naglih potresa sličnih onim zabeleženim u sredu.

Ukoliko i dodje do erupcije to će biti malo isticanje lave koje neće ugroziti stanovnike i koje će imati minimalni uticaj na atmosferu i aviosaobraćaj.

Isaland je najveći i najaktivniji vulkanski region u Evropi sa erupcijom u proseku svakih pet godina. Poslednja je bila 2014-2015 u nenastanjenoj zoni zemlje.

Komentari

Vaš komentar