Slovačka pokrenula novu kampanju testiranja na koronavirus

Svet 18. jan. 202112:411 komentar
Podeli:
Izvor: REUTERS/Radovan Stoklasa

Slovačka je pokrenula novu kampanju testiranja na koronavirus, sa ciljem da prilagodi i ublaži meru zaključavanja, za sada uvedenu u 73 okruga do 7. februara.

„Odlučili smo da kombinujemo zaključavanje sa masovnim testiranjem“, rekao je premijer Igor Matovič na konferenciji za novinare.

„U skladu sa tim intervenisaćemo u okruzima ako bude potrebna kontrola situacije“, rekao je on.

Kampanja testiranja predviđena je da traje do 26. januara. Od 27. januara, Slovaci u dobi od 15 do 65 godina moći će slobodno da se kreću sa antigenim testom ili PCR negativnim testom.

Najavljujući predstojeću novu kampanju testiranja prošle nedelje, Matović je rekao da je cilj da padne stopa zaraze ispod 0,5 u odnosu na sadašnjih jedan.

Ministar zdravlja Marek Krajči rekao je da će posle testiranja Slovačka biti podeljena na 37 okruga gde je situacija gora i 36 gde se poboljšava.

„U okruzima gde je situacija gora testiranje će se ponoviti. Od 3. februara biće potrebno dokazati da imaš negativan test čak i za odlazak na posao“, rekao je on i dodao da iako je situacija konačno počela da se popravlja, bez testiranja će biti potrebno više nedelja dok mere ne počnu da se ublažavaju.

Slovačka je već u novembru organizovala testiranje sa antigenim testovima za dve trećine svojih 5,4 miliona stanovnika, od kojih je 1,06 odsto bilo pozitivno. Antigeni testovi daju brže rezultate od PCR testova, koji zahtevaju slanje laboratorijama brisa iz nosa, ali su manje pouzdani.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar