Slovačka počinje u junu da koristi Sputnjik V – za one od 10 do 60 godina

Svet 12. maj. 202119:42 > 20:28
Podeli:
Izvor: PETER LAZAR / AFP

Slovačka će u junu početi da koristi rusku vakcinu Sputnjik V protiv kovida-19, objavio je ministar zdravlja Vladimir Lengvarski.

„Narednih dana potpisaću odobrenje za upotrebu vakcine Sputnjik V“, rekao je on novinarima, posle obavljenih laboratorijskih testova koji su bili povoljni.

Povezane vesti

On je rekao da od 1. juna građani stari od deset do 60 godina mogu da izaberu rusku vakcinu.

Slovačka je u utorak objavila prekid upotrebe prve doze vakcine AstraZeneka, posle smrti jednog pacijenta koji je primio taj preparat.

Vakcina Sputnjik V različito je primljena u zemljama bivšeg sovjetskog bloka: neke je smatraju darom s neba, a druge sredstvom propagande Kremlja, navodi AFP.

Medicinski časopis Lanset u februaru je objavio studiju koja pokazuje da je ruska vakcina efikasna 90 odsto. Ona još nije dobila odobrenje za upotrebu od Evropske agencije za lekove.

Slovačka je dobila svoju prvu isporuku vakcina Sputnjik V 1. marta. Odluka tadašnjeg premijera Igora Matovića da kupi rusku vakcinu izazvala je političku krizu u zemlji.

Tri člana vlade su bila protiv, što je dovelo do ostavke premijera Matovića i njegovog ministra zdravlja. Nova vlada predvođena Eduardom Hegerom stupila je na dužnost 1. aprila.

Od tada su prve ruske vakcine testirale dve nezavisne slovačke laboratorije, kao i laboratorija u Mađarskoj, i rezultati su bili pozitivni.

Slovačka je među svojih 5,4 miliona stanovnika zabeležila ukupno 386.540 slučajeva kovida-19 i 12.096 umrlih od te bolesti.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar