Sledeći premijer Australije skromnog porekla

Svet 22. maj. 202223:181 komentar
Podeli:
Izvor: Wendell Teodoro / AFP

Novoizabrani australijski premijer Entoni Albaneze, ili kako sam za sebe kaže: "Albaniz", političar je oblikovan svojim skromnim poreklom kao jedino dete samohrane majke koja ga je odgajala bolesna, u penziji, u siromašnom i grubom predgrađu Sidneja.

On je takođe heroj multikulturalne Australije, a sebe opisuje kao jedinog kandidata s „ne-anglo-keltskim prezimenom“ koji se kandidovao za premijera za 121 godinu, koliko ta funkcija postoji u njegovoj zemlji.

Tokom pobedničkog govora posle proglašenja rezultata poslaničkih izbora u subotu, delio je binu ;sa senatorkom Peni Vong koja će postati ministarka spoljnih poslova. Njen otac je malezijski Kinez, a majka Evropljanka iz Australije.

„Mislim da je ovo dobro: Neko sa neanglokeltskim prezimenom je lider u Predstavničkom domu, a… neko sa prezimenom kao što je Vong je lider vlade u Senatu“, rekao je Albaneze.

Australija je kritikovana zbog prevelike zastupljenosti potomaka britanskih kolonizatora u Parlamentu. Velika Britanija više nije glavni izvor doseljenika u Australiju otkako je rasistička politika ukinuta 1970-ih. Otprilike polovina multikulturalne populacije Australije rođena je u inostranstvu, ili ima bar jednog roditelja rođenoog u inostranstvu. Kinezi i Indijci se sada doseljavaju u velikom broju.

Komentari

Vaš komentar