Slabe šanse za uspeh Trampovog zahteva za intervenciju Vrhovnog suda

Svet 06. okt 202212:292 komentara
Izvor: Tanjug/AP Photo/Mary Altaffer

Bivši američki predsednik Donald Tramp u svom poslednjem zahtevu Vrhovnom sudu u okviru pravne bitke oko dokumenata zaplenjenih na njegovom imanju suočen je sa značajnim izazovima, ali i ako bi, uprkos slabim izgledima, uspeo u tom slučaju, njegova pravna pobeda bi bila izrazito skromna, ocene su svetskih medija koje prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).

Pročitajte još:

Tramp je tražio od Vrhovnog suda SAD da interveniše u njegovoj pravnoj bitki oko poverljivih dokumenata koje je Federalni istražni biro (FBI) zaplenio u njegovom domu na Floridi, dok se bori protiv krivičnog postupka o tome kako je postupao s tajnama nacionalne bezbednosti, ukazuje Tajms.

Istraga Ministarstva pravde o Trampovom rukovanju poverljivim materijalom koji je odneo iz Bele kuće kada je napustio funkciju prošle godine dovela je do toga da se, kako navodi londonski list, bivši predsednik suoči s mogućim optužbama za opstrukciju pravde i špijunažu.

Trampovi advokati tražili su od najvišeg suda SAD da poništi presudu apelacionog suda čime bi specijalnom stručnjaku, odnosno nezavisnom arbitru bilo dozvoljeno da pregleda oko 100 strogo poverljivih dokumenata među gomilom vladinih dokumenata koji su zaplenjeni tokom avgustovske pretrage na njegovom imanju u Mar-a-Lago.

Trampovi advokati su u zahtevu Vrhovnom sudu naveli da apelacioni sud nije imao nadležnost da osetljive dokumente izuzme iz revizije specijalnog stručnjaka, ali, ističe Njujork tajms, nisu tražili od najvišeg suda da poništi najvažniji deo intervencije apelacionog suda – odluku da se Ministarstvu pravde dozvoli da nastavi da koristi klasifikovane dokumente u svojoj krivičnoj istrazi o tome kako bivši predsednik postupao s vladinim dokumentima.

Podnesak je, kako ukazuje list, tehničkog karaktera, pošto se u njemu navodi da apelacioni sud nije bio ovlašćen da obustavi aspekte naredbe sutkinje nižeg suda o imenovanju specijalnog stručnjaka da pregleda sve materijale koje je FBI je zaplenio u Mar-a-Lagu kako bi ustanovio da li su neki od njih pokriveni privilegijom između advokata i klijenta ili privilegijom izvršne vlasti.

Čak i da Tramp uspe u ovom slučaju, njegova pobeda bi bila izrazito skromna, ocenjuje Njujork tajms, pošto bi to samo omogućilo specijalnom stručnjaku da pregleda te dokumente dok Ministarstvo pravde nastavlja svoj rad.

Vrhovni sud je ranije odbacio pokušaje bivšeg predsednika da se blokira objavljivanje informacija o njemu. Pravni stručnjaci kažu da se i Trampova nova žalba suočava sa značajnim izazovima.

Zahtev za poništavanje presude apelacionog suda je poslednja šansa bivšeg predsednika da se 100 dokumenata s oznakom poverljivo vrati u reviziju specijalnog stručnjaka i potencijalno isključi iz istrage o tome da li je nezakonito zadržao informacije o nacionalnoj odbrani, piše Gardijan.

Tramp će se suočiti sa značajnim izazovima čak i ako Vrhovni sud sasluša slučaj, ocenjuje list, dodajući da tim sudom dominira šest konzervativnih sudija – od kojih je troje Tramp imenovao – koji su ranije pokazivali poštovanje prema ovlašćenjima izvršne vlasti.

Samo da bi zadovoljio proceduralne kriterijume za poništavanje odluke nižeg suda, ukazuje Gardijan na ocene pravnih eksperata, Tramp bi morao da pokaže Vrhovnom sudu da treba da interveniše jer je pretrpeo nepopravljivu štetu, što njegovi advokati nisu direktno spominjali u podnesku na 37 stranica.

Trampovi advokati su takođe tvrdili da bi zaplenjeni materijali mogli da budu označeni kao poverljivi u svrhe nacionalne bezbednosti, a da istovremeno budu lični dokumenti, za šta je Ministarstvo pravde ranije navelo da nije moguće i s čime se saglasio apelacioni sud.

U podnesku Vrhovnom sudu nije bilo reči o tome da li je Tramp zaista skinuo oznaku tajnost s nekog od dokumenata, kako je on tvrdio. Umesto toga, od Vrhovnog suda je traženo da razmotri slučaj na osnovu toga da je Tramp imao moć da to uradi, i da je to mogao da učini.

Neki pravni stručnjaci ocenjuju i da Trampov zahtev Vrhovnom sudu ima slabe šanse za uspeh, ističe Volstrit džurnal.

Ipak, dodaje list, Trampova pravna strategija dosad je uglavnom bila da uspori proces.

Međutim, on je javno koristio taj slučaj za podsticanje svojih pristalica, oštro kritikujući FBI na skupovima i u kampanji prikupljanja novca.

Tramp je tokom svog mandata izabrao trećinu od devet sudija Vrhovnog suda koji se pomerio udesno po pitanjima važnim konzervativcima, kao što su abortus, pravo na oružje i vera.

Međutim, sud je bio razočaranje bivšeg predsednika po pitanjima koja se tiču njega lično, ukazuje Vašington post.

Vrhovni sud je u julu 2020. odbacio Trampove tvrdnje da ima imunitet od istraga Kongresa i organa za sprovođenje zakona. Zatim je odbacio je višestruka osporavanja rezultata izbora 2020. koja su izneli Tramp i njegovi saveznici.

Kada je otišao s funkcije, Vrhovni sud je odbio njegov zahtev da se određeni dokumenti Bele kuće ne daju kongresnim odborima koji istražuje nemire u SAD u januaru 2021.

Komentari

Vaš komentar