Skupština Albanije izglasala razrešenje s dužnosti predsednika Iljira Mete

Svet 09. jun 202116:421 komentar
Podeli:
Izvor: Gent Shkullaku/AFP

Skupština Albanije je na današnjem zasedanju izglasala razrešenje sa dužnosti predsednika zemlje Iljira Mete, posle zahteva koji je podnela vladajuća stranka, Socijalistička partija Albanije.

Za razrešenje su glasala 104 poslanika, sedam je bilo protiv i tri uzdržana, od 114 važećih glasačkih listića.

Na početku sednice je predstavljen i potom odobren izveštaj parlamentarne istražne komisije koja je ispitala dokaze prema kojima je predsednik Albanije Iljir Meta počinio „ozbiljna kršenja Ustava“.

„Predsednikovi jednostrani ili neuravnoteženi stavovi, posebno oni koji podstiču na nasilje, gubitak neutralne uloge šefa države, koja nije uključena u dnevno-političku igru, ali treba da je iznad strana i obezbedi demokratsko funkcionisanje institucija, sve su to radnje koje su predsedniku izgubile atributi šefa države i predstavnika jedinstva naroda“, kaže se u izveštaju istražne komisije

Rama: Meta je ponizio Ustav Albanije

Premijer Albanije Edi Rama je u svom govoru na sednici parlamenta rekao da je Meta „izdao misiju predsednika Republike Albanije“.

Prema Rami, Meta je ponizio Ustav Republike Albanije i srušio instituciju garanta nacionalnog jedinstva.

„Iljir Meta je nažvrljano lice albanske države u odnosima sa predstavnicima međunarodne demokratske zajednice u Albaniji. Albanija više ne može da nosi na kičmi Ilira Metu, postajući razlog za svetski smeh u očima svojih prijatelja i sopstvenih građana. Stoga, ovaj parlament danas mora bez oklevanja da izvrši volju više od 90 procenata albanskog naroda da razreši Ilira Meta sa funkcije“, rekao je Rama.

Konačna odluka o razrešenju čeka Ustavni sud

U međuvremenu, Skupština će odluku o razrešenju uputiti Ustavnom sudu, koji, kada dokaže krivicu predsednika države, proglašava njegovu smenu. Prema Ustavu, predsednik može biti razrešen zbog teške povrede Ustava i zbog počinjenog teškog krivičnog dela.

Prema Ustavu, u slučaju da predsednik države bude razrešen i mesto ostane upražnjeno, njegovo mesto zauzima predsednik Skupštine Albanije.

S druge strane, povodom današnje odluke reagovao je savetnik za medije i portparol predsednika Mete, Tedi Bluši koji je na društvenim mrežama objavio: „Nulta zabrinutost za protivustavnu i smešnu odluku monisticke parlamentarne deponije“.

Socijalisti tražili smenu

Socijalistička partija Albanije pokrenula je krajem aprila zahtev Skupštini za smenu predsednika zemlje Iljira Mete, tvrdeći da je pre i tokom predizborne kampanje za parlamentarne izbore 25. aprila „izvršio radnje suprotne Ustavu“.

U zahtevu se navodi da je „Iljir Meta u kancelariji predsednika Republike Albanije izgubio ulogu predstavnika nacionalnog jedinstva i moderatora političkog sukoba. Svojim porukama javnosti u periodu pre i tokom predizborne kampanje pokazao da je njegova politička linija očigledno protiv vladajuće većine i naroda koji je podržava“.

Ovo je druga inicijativa koju je Socijalistička partija preduzela za svrgavanje predsednika Mete. U julu 2020. godine Skupština nije odlučila o razrešenju predsednika Mete, na zahtev Socijalističke partije, radi kontrole zakonitosti ukidanja ukaza za lokalne izbore 30. juna 2019. godine i postupaka koji su usledili u imenovanje sudija Ustavni sud.

Podsetimo, Iljira Metu je albanski parlament izabrao 28. aprila 2017. godine za predsednika države na petogodišnji mandat, dok mu mandat po Ustavu prestaje u julu 2022. godine.

Komentari

Vaš komentar