Škotski planinar poginuo u lavini dok se peo na K2

Svet 26. jul. 202111:361 komentar
Podeli:
Lavina
Izvor: pixabay/ilustracija

Poznati škotski planinar Rik Alen poginuo je u lavini dok je pokušavao da osvoji vrh K2 na severu Pakistana, saopštili su zvaničnici te zemlje.

Alen je poginuo pre tri dana dok je pokušavao da stigne do vrha novom trasom, na jugoistočnoj strani planine, rekao je sekretar alpinističkog kluba Pakistana Karar Haidri.

Dvojica Alenovih partnera preživela su lavinu i spasena su, dodao je Haidri.

Njihova ekspedicija bila je usmerena na prikupljanje novca za dobrotvornu organizaciju sa sedištem u Velikoj Britaniji, u kojoj je Alen bio član uprave. Organizacija koja radi a dobrobit dece, potvrdila je Alenovu smrt na Fejsbuk stranici.

Alen je bio iskusan planinar, a 2018. je spasen iz lavine dok je osvajao vrh koji se kao i K2, nalazi na Karakoram lancu na granici Pakistana i Kine.

Ranije ove godine, trojica planinara – Ali Sadpara iz Pakistana, Jon Snori iz Islanda i Čileanac Huan Pablo Mor, poginula su u pokušaju osvajanja 8,611 metara visokog K2, drugog vrha po visini na svetu.

Njihova tela nisu pronađena uprkos nekoliko pokušaja pakistanskih tragača i vojnih spasilačkih timova.

Prošle nedelje je južnokorejski planinar Kim Hong Bin pao tokom lošeg vremena u pukotinu i nestao, pošto je stigao na 8,047 metara visok vrh.

Spasilačka operacija i pokušaj da bude pronađen obustavljeni su zbog lošeg vremena.

Komentari

Vaš komentar