Škotska čeka rezultate izbora, SNP se nada pobedi i referendumu o nezavisnosti

Svet 08. maj 202112:295 komentara
Izvor: REUTERS/Russell Cheyne

Škotska nacionalna stranka (SNP), koja je obećala referendum o izlasku iz Ujedinjenog Kraljevstva ako osvoji vlast, u subotu će saznati da li je osvojila većinu u škotskom parlamentu.

SNP naglašava da će zagovarati novo glasanje o otcepljenju ako osvoji većinu u parlamentu koji ima 129 mesta. Referendumu se protivi britanski premijer Boris Džonson, koji je rekao da će odbiti svako takvo glasanje jer su Škoti podržali ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu 2014. godine.

Prvi rezultati pokazali su da je SNP na putu da osvoji četvrti uzastopni mandat, zauzevši 38 od 47 dosad proglašenih mesta, pobedivši pritom na tri ključna područja.

U nekim delovima zemlje je, međutim, zabeležen porast podrške opozicionim sindikalnim strankama, što ukazuje da će ishod biti vrlo neizvestan. Konačni rezultati biće objavljeni kasnije u subotu.

Izborni sistem u kojem se određena mesta dodeljuju po principu proporcionalnog zastupanja, pomažući tako manjim strankama, mogao bi da dovede do toga da SNP ne osvoji većinu, priznala je prva ministarka Škotske Nikola Stardžon, predsednica stranke.

„Bilo bi dobro osvojiti većinu, ali nikada to nisam uzimala zdravo za gotovo i uvek su bili mogući različiti ishodi“, izjavila je.

Verovatno će se i dalje većina zalagati za nezavisnost, čak i ako SNP ne uspe, jer Zelena stranka takođe podržava otcepljenje. Pristalice sindikata ipak tvrde da bez SNP većine neće biti mandata za referendum.

Rezultati izbora zato bi na kraju mogli da doprinesu raspadu unije Škotske sa Engleskom i Velsom, koja traje već 314 godina. Škotska politika se razlikuje od političkih stavova ostalih delova Ujedinjenog Kraljevstva, ali Škoti su i dalje podeljeni oko mišljenja u vezi ponovnog glasanja o nezavisnosti.

Komentari

Vaš komentar