Skoro 200 sveštenika osumnjičeno za zlostavljanje maloletnika u Nemačkoj

Svet 13. jun 202218:254 komentara
Izvor: Karl-Josef Hildenbrand / POOL / AFP (arhiva, ilustracija)

Najmanje 196 sveštenika Katoličke crkve seksualno je zlostavljalo maloletnike u biskupiji Minster od 1945. do 2020. godine, navodi se u novom izveštaju čuju je izradu zatražila biskupija ovog grada na zapadu Nemačke.

Ovaj izveštaj dodatno će pojačati pritisak na Katoličku crkvu u Nemačkoj nakon sličnih otkrića u drugim biskupijama.

Istraživanje je u prethodne dve i po godine obavio Univerzitet u Minsteru, a u izveštaju je ukazano na „ogroman neuspeh lidera“ tokom svojih mandata na poziciji biskupa od 1947. do 2008. godine. Takođe se navodi da su zvaničnici zataškavali skandale ili vršili samo površinske intervencije, prenio je AP.

„Biskupi i ostali zvaničnici rukovodstva biskupije su u nekim slučajevima bili duboko upoznati“ sa zlostavljanjima, naveo je jedan od autora istraživanja Tomas Grosbelting.

Ovih 196 sveštenika koji su, prema navodima iz izveštaja, počinili zlostavljanje čine oko četiri odsto ukupnog broja sveštenih lica u ovoj biskupiji u periodu od 1945. do 2020. godine.

Njih oko pet odsto su „serijski“ zlostavljači i svaki do njih odgovoran je za više od deset slučajeva, utvrdili su autori. Oni su rekli da je bilo 610 žrtava, ali da je stvaran broj verovatno osam do deset puta veći.

Većina osumnjičenih sveštenika samo je premeštena i nisu im ograničene pastoralne dužnosti, piše u izveštaju.

Istraživači su naveli da su imali neometan pristup crkvenim arhivama i da su razgovarali sa brojnim žrtvama.

Komentari

Vaš komentar