Školski odbor jednog okruga u Tenesiju zabranio grafički roman o Holokaustu

Svet 28. jan. 202207:212 komentara
Podeli:
Izvor: Pixabay/ Ilustracija

Zvaničnici školskog odbora u jednom okrugu u američkoj državi Tenesi izglasali su da zabrane grafički roman o Holokaustu koji je dobio Pulicerovu nagradu zbog "neprikladnog jezika" i ilustracije gole žene, pokazuje zapisnik sa sastanka školskog odbora.

Školski odbor okruga Makmin odlučio je 10. januara da skloni knjigu „Maus“ iz svog školskog programa, javili su mediji.

Art Špigelman dobio je Pulicerovu nagradu 1992. za delo koje govori o njegovim jevrejskim roditeljima dok su živeli u Poljskoj 1940-ih i opisuje kako on intervjuiše svog oca o njegovim iskustvima kao preživeli Holokausta. On je tim radom doprineo da ova vrsta likovno—literarnog dela konačno bude priznata kao ozbiljna umetnička forma.

U intervjuu za televiziju CNBC Špigelman je rekao da je "zaprepašćen" odlukom školskog odbora i da je to delovanje "Orvelovsko".

U grafičkom romanu Maus Jevreji su nacrtani kao miševi a nacisti kao mačke.

Jedan član školskog odbora rekao je, vidi se u zapisniku, da su u knjizi prikazani ljudi kako vise, kako ubijaju decu, i pitao se zašto obrazovni sistem promoviše takve stvari smatrajući da to nije mudro ni zdravo. Knjiga je bila u programu za čitanje na času engleskog za osmi razred osnovne škole.

Odluka je doneta u vreme kada konzervativni zvaničnici širom SAD sve više pokušavaju da ograniče knjige kojima su deca izložena uključujući knjige koje govore o struturnom rasizmu i pitanjima LGBTQ zajednice. Republikanski guverneri država Južna Karolina i Teksas zatražili su od direktora da sistematski preispitaju "neprikladne" materijale u školama u njihovim državama.

Komentari

Vaš komentar