Sirijska vlada raketirala uporište pobunjenika, poginule četiri osobe

Svet 16. okt 202121:18
Podeli:
Izvor: ABDULAZIZ KETAZ / AFP

Četiri osobe su poginule i više ih je ranjeno kada su snage sirijske vlade raketirale mesto pod kontrolom pobunjenika u blizini granice sa Turskom, saopštili su opozicioni aktivisti.

Snage sirijske vlade raketirale su mesto Sarmada u vreme sve većih tenzija u tom poslednjem uporištu pobunjenika na severozapadu Sirije, gde je prethodnih nedelja konstantno kršeno primirje dogovoreno u martu 2020. godine.

Opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava, čije je sedište u Londonu, navela je da su medju poginulima tri lokalna policajca čija je stanica pogodjena i dodala da je 17 osoba ranjeno.

Takođe opoziciona grupa Sirijska civilna odbrana, poznata kao Beli šlemovi, navela je da je raketni napad bio usmeren na Sarmadu i na put koji je povezuje sa graničnim prelazom Bab Al-Hava, ka Turskoj.

Ta grupa je takodje navela da su poginule četiri osobe, ali da su ranjene 23.

Primirje postignuto između Turske, koja podržava snage sirijske opozicije, i Rusije, glavnog saveznika predsednika Sirije Bašara Asada, okončalo je ofanzivu vladinih snaga na severozapadu zemlje marta prošle godine.

Na putu koji vodi od Sarmade do granice sa Turskom sinoć je eksplodirala bomba, čija je meta bio turski vojni konvoj. Poginula su dva turska vojnika, a pet je ranjeno, javili su turski mediji.

U tom regionu, koji čine provincije Idlib i Alepo, živi oko četiri miliona ljudi, među kojima ima puno raseljenih tokom desetogodišnjeg građanskog rata.

U tom ratu, započetom marta 2011. godine, poginule su stotine hiljada ljudi, a raseljeno je više od polovine od 23 miliona stanovnika, koliko je Sirija imala pre konflikta. Više od pet miliona Sirijaca nalazi se u izbeglištvu van zemlje.

Komentari

Vaš komentar