Sirija izrazila spremnost da primi sirijske izbeglice iz Libana

Svet 15. avg 202218:352 komentara
Podeli:
Izvor: Reuters/Firas Makdesi

Sirijski ministar Husein Makhluf izjavio je da sirijske izbeglice iz susednog Libana mogu da počnu da se vraćaju kući, gde će, kako je rekao, dobiti od vlasti svu potrebnu pomoć.

Pročitajte još:

Ministar za lokalnu administraciju Makluf je to rekao na sastanaku u glavnom gradu Sirije sa Isamom Šarafedinom (Issam Charafeddine), ministrom za raseljene u prelaznoj vladi Libana.

U Libanu živi milion sirijskih izbeglica koje su pobegle od rata u svojoj zemlji, započetog u martu 2011. godine. Liban je mala mediteranska zemlja, sa populacijom od šest miliona, uključujući izbeglice.

Ona se svrstala u države sa najvećim brojem izbeglica po glavi stanovnika.

Visoki komesar UN za izbeglice i organizacije za ljudska prava protive se prisilnoj repatrijaciji u Siriju i upozoravaju da se takvom praksom može ugroziti povratak izbeglica.

„Vrata su otvorena za povratak sirijskih izbeglica“, rekao je sirijski ministar i dodao da je država spremna da pomogne povratnicima i da im da sve što je potrebno, uključujući utočišta za one čiji su domovi uništeni tokom sukoba u kojem je ubijeno stotine hiljada ljudi i raseljena polovina od 23 miliona stanovnika koliko ih je u Siriji živelo pre rata.

Više od pet miliona Sirijaca su izbeglice, a najviše ih živi u Libanu, Turskoj i Jordanu.

Malo sirijskih izbeglica se vratilo kući otkako su snage predsednika Sirije Bašara Asada povratile kontrolu nad većim delom zemlje u proteklih nekoliko godina uz pomoć saveznika Rusije i Irana. ;

Pozivi sirijskim izbeglicama da se vrate u svoju zemlju se sve češće čuju od početka ekonomske krize u Libanu u oktobru 2019. godine. Za Sirijce su se od tada uslovi života pogoršali. ;

Tri četvrtine Libanaca sada živi u siromaštvu. Libanski ministar je rekao AP-u u julu da se Liban nada da će se uskoro u Siriju svakog meseca vraćati po 15.000 izbeglica.

Komentari

Vaš komentar