Simensova turbina za Severni tok otpremljena iz Kanade u Nemačku

Svet 18. jul 202210:045 komentara
Izvor: REUTERS/Hannibal Hanschke//File Photo

Simensova turbina za gasovod Severni tok 1 otpremljena je avionom u Nemačku, nakon remonta u pogonu za održavanje u Kanadi, a očekuje se da će u Rusiju stići 24. jula, objavio je ruski list Komersant, pozivajući se na dobro obaveštene izvore.

Kako prenosi Rojters, prvo je bilo planirano da turbina bude isporučena brodom, ali je plan u međuvremenu promenjen. Nakon što stigne u Nemačku biće otpremljena trajektom do Finske i isporučena Rusiji kopnenim putem, naveo je Komersant.

Povezane vesti

Po pisanju lista, turbina bi trebalo da bude puštena u rad početkom avgusta.

Kanada je, nakon brojnih zahteva Nemačke, odlučila da vrati popravljenu Simensovu turbinu, koju je dotad zadržala pozivajući se na sankcije uvedene Moskvi, nakon što je Evropska komisija utvrdila da time neće biti prekršene sankcije EU, koje ne obuhvataju takvu opremu.

Povratak turbine iz Kanade u rusku kompresorsku stanivu Portovaja, ključni element Severnog toka, bio je u fokusu poslednjih mesec dana, otkako je ruski proizvođač energije Gasprom smanjio isporuke gasa Nemačkoj.

Severni tok 1 trenutno je u planiranom godišnjem održavanju koje bi po prvobitnim najavama trebalo da bude završeno 21. jula.

Severni tok AG, operator gasovoda, Gasprom i rusko ministarstvo energetike nisu se oglasili na zahtev za komentarom o transportu turbine, a Simens Energy odbio je a komentariše ovu vest, naveo je Rojters.

Gasprom je u subotu saopštio da očekuje da će Simens u potpunosti ispuniti svoje obveze pri servisiranju gasnih turbina potrebnih za pouzdan rad gasovoda Severni tok i isporuke energije u Evropu.

Evropa je suočena sa smanjenjem snabdevanja ruskim gasom, dok su veoma porasle cene energenata, kao i inflacija, nakon što je Moskva pokrenula rat u Ukrajini, što je podstaklo sveobuhvatne zapadne sankcije protiv Rusije.

Komentari

Vaš komentar