Simboličan odgovor SAD na zahtev Grčke za nabavku aviona F-35

Svet 19. jul 202211:01 > 11:0316 komentara
Podeli:
Izvor: Pixabay/ilustracija

Nakon zahteva Atine da nabavi američke F-35, Vašington je uputio te stelt avione u Grčku na velike zajedničke manevre.

Time se šalje poruka Atini da je prepoznata kao pouzdani balkanski saveznik, kome će biti dostupne najnovije vojne tehnologije, piše Balkanska bezbednosna mreža.

Pročitajte još

Širom Peloponeza su započeli grčko-američki manevri „Gnev Posejdona 22“ (Poseidon’s Rage 22), koji će trajati do 20. jula.  Po prvi put, borbeni avioni 4. i 5. generacije obe zemlje, uključujući četrnaest F-15, deset F-35, snage za specijalne operacije i mornarica zajednički uvežbavaju delovanje u vazduhu, na kopnu i moru.

U isto vreme, načelnik generalštaba Grčke vojske general Konstantinos Floros je u službenoj poseti SAD. Pored susreta sa najvišim vojnim zvaničnicima, obišao je pogon Lokid Martina za proizvodnju F-35 u Teksasu.

Manevri i poseta SAD usledili su nakon što je vlada u Atini poslala zahtev za kupovinu eskadrile F-35 Vladi SAD. Ti koraci smatraju se simboličnim pozitivnim odgovorom Vašingtona i porukom da Grčku smatra pouzdanim saveznikom, kome su otvorena vrata ka najnovijim vojnim tehnologijama.

Formalni zahtev za nabavku F-35 najavio je grčki premijer Kirjakos Micotakis tokom nedavnog NATO samita u Madridu.

Razmišlja se o kupovini još jedne dodatne eskadrile, rekao je Micotakis, bez preciziranja koliko bi druga eskadrila brojala aviona. Grčka očekuje da avioni budu isporučeni 2027. ili 2028.

„To je dug proces i mi imamo prostora u budžetu za tu kupovinu“, objasnio je grčki premijer.

Grčki mediji pišu da će jedna eskadrila brojati 20 letelica, a ako se nabave dve, biće ukupno 40 aviona F-35.

Zapadni mediji u izveštajima o grčkoj kupovini ističu da Grci planiraju modernizaciju 38 aviona F-16, što je još jedan posao sa Amerikancima, kao i kupovinu 24 aviona Rafal i ratnih brodova od Francuske.

Kupovina naoružanja posmatra se u svetlu rastućih tenzija sa Turskom. Uz granične incidente, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan odbio je sastanak sa grčkim premijerom Micotakisom tokom NATO samita u Madridu.

Kako su pisali američki mediji u maju prilikom posete Micotakisa Vašingtonu, Grčka je istovremeno lobirala protiv potencijalne američke prodaje aviona F-16 Turskoj, ali i za ulazak grčke avio industrije u program F-35.

Avion F-35 ima stelt sposobnosti smanjene radarske vidljivosti i učesnici programa su SAD i još sedam zemalja. Odobrena je kupovina za još šest zemalja. Grci bi mogli da budu deveti član programa proizvodnje, petnaesti korisnik ovog modernog vazduhoplova i prvi na Balkanu.

Komentari

Vaš komentar