Si Đinping u Hongkongu: Princip „jedna zemlja, dva sistema“ ima snažnu vitalnost

Svet 30. jun 202214:502 komentara
Podeli:
Izvor: Selim Chtayti/Pool via Reuters

Predsednik Kine Si Đinping izjavio je u Hongkongu da "činjenice pokazuju" da princip "jedna zemlja, dva sistema" ima snažnu vitalnost i da je u stanju da obezbedi dugoročan prosperitet i stabilnost te autonome kineske teritorije.

„Princip ‘jedna zemlja, dva sistema’ je dobro uređenje. Ukoliko nepokolebljivo insistiramo na njemu, budućnost Hongkonga će biti još lepša, a Hongkong će sigurno dati novi i veći doprinos podmlađivanju kineske nacije“, rekao je Si.

Pročitajte još

Po dolasku u Hongkong, gde će u petak biti svečano obeležena 25. godišnjica povratka te teritorije u sastav Kine, Si je kazao da je Hongkong „izdržao surove testove, jedne za drugim“ i da je „izašao kao pobednik iz niza izazova“, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

„U Hongkongu, koji je prošao kroz bure, poput feniksa koji se digao iz pepela, obnovljena je slika energične vitalnosti“, naveo je Si, predsednik Centralnog komiteta Komunističke partije Kine.

U Hongkongu su tokom 2019. i 2020. održavani masovni protesti, uz učešće više stotina hiljada pristalica demokratskog pokreta protiv lokalne vlasti, lojalne vladi u Pekingu. Snažan prodemokratski pokret u Hongkongu bori se za očuvanje građanskih sloboda, garantovanih toj teritoriji 1997. godine, kada ju je Velika Britanija vratila Kini.

Hongkong je tada dobio specijalan status, pošto je Peking prihvatio princip „jedna zemlja, dva sistema“, koji je garantovao očuvanje ekonomskih i društvenih tradicija te teritorije u periodu od 50 godina posle njenog vraćanja u sastav Kine, odnosno do 2047.

Komentari

Vaš komentar